Kabine toplantısının ardından yeni koronavirüs tedbirlerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kafe ve restoranlar sıkı şekilde denetlenecek, toplu taşımalarda ayakta yolcu alınmasına izin verilmeyecek. Esnek mesai yaygın şekilde tatbik edilecek" ifadelerini kullandı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından yeni koronavirüs (Covid-19) tedbirleri ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, koronavirüs denetimlerde daha sıkı hale getirileceğini belirterek, "Kafe ve restoranlar kurallara uygunluk bakımından çok daha sıkı bir şekilde denetlenecektir. Toplu taşımada ayakta yolcu alınmasına kesinlikle müsaade edilmeyecektir. Maske kullanımı başta olmak üzere kesilen cezalar muhakkak tahsil edilecektir" ifadelerini kullandı. Yüz yüze ve uzaktan eğitimin de bir arada yürütüleceğini açıklayan Erdoğan, "Ailelerin tercihine göre okul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencilerinden başlayarak okullarımızı eğitim öğretime açıyoruz" diye konuştu.

"KAFE VE RESTORANLAR ÇOK DAHA SIKI ŞEKİLDE DENETLENECEK"

Vaka artışlarından endişe duyduklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu: "Ölü sayılarının bini geçtiği ülkeler var. Avrupa ülkelerinin bazıları salgının 2. dalgasıyla boğuşuyor. Ülkemiz aldığımız tedbirler sayesinde daha iyi noktada bulunuyor. Vaka ve vefat sayılarındaki kısmi artıştan derin üzüntü duyuyoruz. Mevcut durum kabul edilebilir değil. Vaka artışlarından endişe duyuyoruz. Toplu taşımada tüm illerimizde ayakta yolcu alınmasına müsaade edilmeyecek. Riskli illerde kapasite sınırlamasına gidilebilecektir. Esnek mesai yaygın şekilde tatbik edilecektir. Kafe ve restoranlar çok daha sıkı şekilde denetlenecek."

"VAKALARI 100'ÜN ALTINA İNDİRMELİYİZ"

Koronavirüs tedbirlerine uymayan kişilere uygulanan cezaların tahsil edileceğini vurgulayan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Daha iyi bir çözüm bulunana kadar hayatımızı temizlik, maske, mesafe tedbirlerine göre yeniden düzenlemeliyiz. Maske kullanımı başta olmak üzere kurallara uymayanlara kesilen cezalar muhakkak tahsil edilecek. Hükümet olarak marttan sonra açtığımız çok sayıda yüksek kapasiteli hastaneyle teşhis ve tedavi imkanlarını sürekli genişletiyoruz. Mevsim hastalıklarının yükü üzerimize binmeden günlük vaka sayılarını 100'ün altına, vefat sayılarını da mümkünse sıfıra indirmeliyiz. Kalabalık etkinliklerden uzak durmadığımız, kurallara uymadığımız sürece ne açtığımız hastaneler ne cezai tedbirler bizi virüsten koruyabilir."

"ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE BİR TOPARLANMA YAŞAYACAĞIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik gidişata ilişkin ise, şu değerlendirmede bulundu: "Yılın ikinci çeyreğinde beklendiği gibi bir küçülme yaşamış olsak da dünyadaki pek çok ülkeden daha iyi bir durumda olduğumuz bir gerçektir. Tüm veriler üçüncü çeyrekte bir toparlanma yaşayacağımızı gösteriyor. Ağustos ayı ihracatımızı geçen yılın aynı ayının üzerinde bir rakamla kapattık. Pek çok gelişmiş ülkenin açıkladığı ekonomik destek paketleri kağıt üzerinde kalırken biz taahhüt ettiğimiz her şeyi neredeyse tamamını hayata geçirdik."

"HEM YÜZ YÜZE HEM DE UZAKTAN EĞİTİMİ BERABER YÜRÜTECEĞİZ"

Okulların açılmasına dair de konuşan Erdoğan, şu açıklamada bulundu: "Salgının başladığı günden bu yana ilk, orta ve yüksek eğitim kademelerinde uzaktan eğitim sistemimizi en iyi şekilde idame ettirdik. Hem yüz yüze eğitimi hem de uzaktan eğitimi beraber yürüteceğiz. Ailelerin tercihine göre okul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencilerinden başlayarak okullarımızı eğitim öğretime açıyoruz. Bu uygulama salgının seyrine göre şehirlerimizde farklılık gösterebilecektir."

"DOĞU AKDENİZ'DE OYUNLARINI BOZDUK"

Erdoğan, Doğu Akdeniz'de yaşanan krize ilişkin ise şu ifadeleri kullandı: "(Karadeniz'de doğalgaz keşfi) Gaz kalitesi bakımından dünyadaki sayılı rezervler arasında. İnşallah Karadeniz ve Akdeniz'de yeni müjdelerle bu sevincimizi daha da artıracağız. Geçmişte bu ülkeyi sürekli küçümseyen, önemsiz görenler aynı tavrı sürdüremeyeceklerini gördükçe daha da azgınlaştı. Türkiye'nin ve bizim son 18 yılımız hem demokrasi hem ekonomide bir yandan geçmişin kayıplarını telafi, diğer yandan geleceğin altyapısını kurma mücadelesiyle geçti. Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi kıyılarına hapsetmeye çalışanların oyunlarını bozduk. Ülkemize karşı yapılan her siyasi, diplomatik, askeri yanlış veya saygısızlık azmimizi perçinliyor. Doğu Akdeniz'de 780 bin kilometrekare toprağı olan bir ülkeyi 10 kilometrekarelik adalar üzerinden sahillerine hapsetmeye çalışanların oyunlarını bozduğumuzda kimseyi yanımızda bulmadık. Son günlerde Akdeniz ve Ege'de emrivaki yapmaya çalışanlar, umarım anı geldiğinde bedelini ağır ödemezler. Bizimle masaya oturmak yerine kırık dökük askeri güçleriyle efelenenleri en azından son 4 yıldaki askeri harekatlarımızı ve tatbikatlarımızı iyi incelemeye çağırıyorum." Erdoğan ayrıca, şu açıklamalarda bulundu: "Biz bize yeteriz kampanyasında toplanan 2 milyar 76 milyon liralık meblağı sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik fonu üzerinden hane başı biner liralık ödemelerle vatandaşlarımıza aktarıyoruz. Dün itibarıyla 10 milyon turist rakamını geride bırakmayı başardığımız ortada. Yıl sonuna kadar bu rakamı yüksek seviyelere çıkartacağız."