Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 yıl sonra başlatılan 'Kobane eylemleri' soruşturmasına ilişkin, "Yargımız bölücü örgütün uzantılarından 6-8 Ekim olaylarının hesabını hukuk önünde soruyor" ifadelerini kullandı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konya Şehir Hastanesi'nin açılış töreni ardından partisinin Konya İl Teşkilatı ile katıldığı yemekte açıklamalarda bulundu. 6 yıl sonra başlatılan 'Kobane eylemleri' soruşturmasında aralarında Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen'in de olduğu 17 HDP'li siyasetçinin tutuklanmasına ilişkin konuşan Erdoğan, "6-8 Ekim olaylarında vatandaşımızı sokağa çağıranlarla çukur eylemlerinde belediye araçlarını teröre tahsis esenler aynıdır. Yargımız 6-8 Ekim olaylarının hesabını hukuk önünde soruyor" açıklamasında bulundu.

"GEZİ OLAYLARINDAN 15 TEMMUZ'A KADAR YAŞANAN HER HADİSE..."

Erdoğan, 6-8 Ekim 2014 tarihindeki Kobane eylemlerine ilişkin şu ifadeleri kullandı: "6-8 Ekim olaylarının DEAŞ'ın Ayn El-Arab'a saldırmasıyla herhangi bir bağı yoktur. Bunlar hepsi sinsi plan içinde hayata geçirilmiş olaylardır. Bölücü terör örgütü 6-8 Ekim'de elde edemediğini çukur eylemleriyle elde etmek istemiştir. 6-8 Ekim olaylarında insanımızı sokağa çağıranlar ile çukur eylemlerinde belediyesinin kepçesini, kamyonunu terör örgütünün emrine verenler aynıdır. Yasin Börü'nün katilleriyle çukur eylemlerinde camileri okulları yakanlar aynı zihniyetin mensuplarıdır. Gezi olaylarından 15 Temmuz'a kadar yaşanan her hadisenin bir sonrakinin provası olduğunu bugün görüyoruz.

"TERÖR ÖRGÜTÜ KÜRT KARDEŞLERİMİZİN İNANCINA EL UZATTI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasına şöyle devam etti: "Terör örgütü sadece cana ve mala kastetmedi. Kürt kardeşlerimizin inancına, mahremiyetine de el uzattı. Camilerimiz, kütüphanelerimiz, sağlık tesislerimiz; hatta yaralı taşıyan ambulanslarımız saldırılara sahne oldu. Terörün bizden kopardığı canlara dünyevi olarak zaten paha biçemeyiz. Yıkılanı yapar, yakılanı onarır, terörün yol açtığı maddi zararı bir şekilde tazmin edersiniz. Katillerinden ve azmettiricilerden hesap sormazsanız vicdanlarda kanayan yaraları asla düzeltemezsiniz."

"YARGIN 6-8 EKİM'İN HESABINI SORUYOR"

Hukukun üstünlüğü hatırlatması yapan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Cezasız kalan her suç faili daha da azgınlaştırır. Maalesef bu ülke geçmişte yapanın yanına kâr kaldığı, birilerinden hesap sorulamayan dönemler yaşamıştır. Hukukun üstünlüğü yerine üstünlerin hukukunun olduğu dönemler artık geride kalmıştır. Yargımız nasıl FETÖ'cü alçaklardan 15 Temmuz'u soruyorsa, bölücü örgütün uzantılarından 6-8 Ekim'in hesabını, çukur eylemlerinin hesabını soruyor. Ağır ağır ilerlese de adaletin gideceği yere er ya da geç muhakkak varacağına inanıyorum. Tüm bu yaşananlar AK Parti ve Cumhur ittifakı olarak bizim mesuliyetimizi daha da ağırlaştırıyor. Bu kritik dönemeçte kendimiz ve bizden sonraki nesiller için en doğru kararları vermek, en doğru adımları atmak durumundayız. Hatalar çeyrek, yarım yüzyıllık kayıplara yol açabilir, isabetli tercihler de ülkemizi bir anda çeyrek veya yarım yüzyıl ileri taşıyabilir. Bu hareket ne kadar büyürse ne kadar güçlenirse demokrasimiz de, ekonomimiz de o derece güçlü olacaktır. Burada yaşanacak en küçük zafiyetin de ülkemize ve milletimize ağır maliyetleri olacaktır."