Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2019 tarihinde katıldığı bir yayında Ayasofya'nın açılmasına yönelik taleplere, "Onun bizim için faturası çok daha ağırdır. Ben bir siyasi lider olarak bu oyuna gelecek kadar istikametimi kaybetmedim" yanıtı vermişti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ayasofya’yı cami yapın” talebine geçen yıl seçim öncesi bir programda verdiği "Onun bizim için faturası çok daha ağırdır. Ben bir siyasi lider olarak bu oyuna gelecek kadar istikametimi kaybetmedim" yanıtı tekrar gündeme taşındı.

"AYASOFYA'YI AÇMANIN BİR GÖTÜRÜSÜ VAR"

Ancak Ayasofya'nın ibadete açılmasına ilişkin tartışmaların başlamasında öncü olan Erdoğan'ın, 18 Mart 2019 tarihinde "Cumhurbaşkanı Seçim Özel" programında Ayasofya'nın açılmasını talep eden kişilere şöyle yanıt vermişti: "Orada Kur'an tilaveti de yaptık. Belli bir bölümünde şu an namaz da kılınıyor. Bunları da aşmak bizim için sorun değil, aşarız. Ama getirisi götürüsü nedir? Bunu da burada açıklamam doğru olmaz. Bunun bir götürüsü var. Onun bizim için faturası çok daha ağırdır. Unutmayalım; şu anda dünyanın çok çeşitli ülkelerinde bizim binlerce camimiz var. Acaba bunu söyleyenler, o camilerin başına ne gelir bunu düşünüyor mu? Şu anda kundaklama hareketleri yapılıyor. Bunları düşünmeden söylüyorlar, bunların hesabını yapmadan söylüyorlar. Kusura bakmasınlar; bunlar dünyayı tanımıyorlar, muhataplarını bilmiyorlar. Onun için ben bir siyasi lider olarak bu oyuna gelecek kadar istikametimi kaybetmedim." https://twitter.com/dokuz8tv/status/1281874151549140998

24 TEMMUZ'DA İBADETE AÇILIYOR

Danıştay, Ayasofya’nın müze olması yönündeki Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, bir kararnameye imza atarak Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’nın emrine tahsis etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kararın ardından yaptığı Ulusa Sesleniş konuşmasında ise şu ifadeleri kullandı: "İnsanlığın ortak mirası Ayasofya, yeni statüsüyle herkesi kucaklamaya, çok daha samimi, çok daha özgün şekilde devam edecek. Hazırlıkları süratle tamamlayarak 24 Temmuz 2020 Cuma günü, cuma namazı ile birlikte Ayasofya’yı ibadete açmayı planlıyoruz. Tüm camilerimiz gibi Ayasofya’nın kapıları da yerli ve yabancı, Müslim ve gayrımüslim herkese sonuna kadar açık olacaktır."