Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın günlerdir beklenen 'müjdesi' tahmin edildiği gibi Karadeniz'deki doğalgaz rezervi çıktı.

Erdoğan, günler önce 'müjde' olarak duyurduğu Zonguldak'ın Ereğli ilçesi açıklarında doğalgaz rezervleri bulunduğunu açıkladı.

"TARİHİMİZİN EN BÜYÜK DOĞALGAZ KEŞFİ"

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, günlerdir beklenen 'müjde'sini verdi. Erdoğan, Karadeniz'de doğalgaz rezervleri bulunduğunu duyurdu. Erdoğan, "Fatih sondaj gemimiz, Tuna 1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetti" dedi. Doğalgaz arama çalışmalarında milli imkanların kullanıldığını söyleyen Erdoğan, "Buraya Sakarya Gaz Sahası ismini verdik. Bu bölgeden çıkardığımız gazı 2023 yılında milletimizin hizmetine sunacağız" ifadelerini kullandı.

"DEVAM EDECEĞİZ"

Türkiye'nin enerji alanında bağımsız olabilecek güce sahip olduğunu iddia eden Edoğan, "Karadeniz'de bu sadece bir kuyu. Geri kalan kuyuları da araştıracağız ve bunun büyük bir rezervin sadece bir bölümü olduğunu biliyoruz. Arayışımız Doğu Akdeniz'de devam edecek. Oradan da güzel haberler gelecek" dedi.

"CARİ FAZLAYI VE DÖVİZ FAZLASINI KONUŞACAĞIZ"

Erdoğan'ın ardından Fatih Sondaj Gemisi üzerinde kurulan platformda söz alan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Ağustos ayları bizim için zafer ayıdır. Bugün de öyle oldu. Burada bulduğumuz doğalgaz sayesinde artık Türkiye tarihinden cari açığı kaldırıyoruz. Çünkü Türkiye yılda 40 milyar dolarlık enerji ithalatı yapıyor. Bu potansiyel sayesinde cari açıktan değil cari fazladan bahsedeceğiz, döviz fazlasından bahsedeceğiz" dedi.

DÖVİZ YÜKSELİŞE GEÇTİ

Türkiye'nin doğalgaz rezervleri hakkında yaptığı keşif açıklamasının ardından döviz yükselişe geçti. Dolar/TL kuru 7,25'ten 7,31'e çıkarken, euro 8,50'den 8,61'e yükseldi.

İMAMOĞLU TEBRİK ETTİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğunu duyurmasına ilişkin paylaşımda bulundu. https://twitter.com/ekrem_imamoglu/status/1296794856812097536?s=20 Ekrem İmamoğlu, Erdoğan'ın Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğalgaz bulunduğunu açıklamasının ardından "Bulunan doğalgaz rezervinin milletimizin refahını ve ülkemizin gücünü artırmasını temenni ediyorum" dedi. Başkan İmamoğlu, "Denizlerimizde ailelerinden uzakta aylar boyunca fedakarca çalışan Fatih Sondaj Gemisi’nin tüm mürettabatına da şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

MANSUR YAVAŞ DA ÖVDÜ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da "Fatih Sondaj Gemimizin Karadeniz'de gerçekleştirdiği 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfinin milletimiz ve ülkemiz adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Ülkemizin enerji alanında attığı bu önemli adım hepimiz için bir gurur kaynağıdır" görüşünü dile getirdi. https://twitter.com/mansuryavas06/status/1296796750263595009?s=20

BİR AÇIKLAMA DA CHP'Lİ YÖNETİCİDEN

​CHP'nin Enerji, Altyapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ise, "Karadeniz’de “Sakarya Sahası” adı verilen sahada 320 milyar metreküp #doğalgaz bulunması sevindiricidir.% 98,9 dışa bağımlı olduğumuz doğalgazda 320 milyar metreküp rezerv, tam anlamıyla üretime geçildiğinde önemli bir katkı sağlayacaktır" açıklaması yaptı.