Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Esenyurt’ta bir kişinin hayatını kaybettiği olay için "Esenyurt’ta çarpık kentleşme nirvanaya ulaşmış. Dere kotunun altında yaşama izin verirseniz o evlere su dolması kaçınılmazdır" açıklamasında bulundu.

İstanbul Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Esenyurt’ta sağanak yağış sonrası yaşanan su baskınlarını RS FM’de Atilla Güner’le Akşam Postası programında değerlendirdi.

"5 DAİRE YAPILABİLİR YERE 7 DAİRE İZNİ VERİLMİŞ"

Türkiye’nin 1 milyon nüfusla en kalabalık ilçesini yöneten belediye başkanı, şunları söyledi: "Esenyurt’ta çarpık kentleşme nirvanaya ulaşmış. Geçmiş yıllarda 1,5 emsallik yerler Büyükşehir’de 2,5 emsale çıkarılmış. 2,5 emsallik yerlerin 5 emsal, 10 emsal ya da 15 emsallik yerleri de var. 2,5 emsallik yere 15 emsal alınmış demek yaklaşık 6 kat fazla yapıyorsunuz demektir. Dere koruma alanlarının yapılanmaya açılmaması lazım. Bodrum katlarının normalde ikamete açılmaması lazım ama geçmiş yıllarda açılmış. Bazı yerlerde teknik olarak mümkün değil, ahlaki olarak da mümkün değil. Dere kotunun altında bir alana yaşam izni verdiğinizde bu dere taştığında seviyesi yükseldiğinde evin içine su dolması kaçınılmazdır. Derenin kesitini ya seviye yükselmeyecek şekilde düzenlemeniz lazım ya da yaşam izni vermemeniz lazım. 5 daire yapılabilir yere 7 daire izni verilmiş. Daire fiyatlarının 250 bin TL olduğunu düşünürseniz 4 daireyi 1 milyon TL ye fazladan yaptığınız bodrum ve çatı katını da 150 bin TL den verseniz 300 bin TL fazladan alıyorsunuz."

"DERE GENİŞLİĞİ 30 METREDEN 8 METREYE DÜŞMÜŞ"

Bundan sonraki süreçte imar usullerine ve şehir bölge planlama esaslarına aykırı bir şey yapılmasına asla müsaade etmeyeceklerini belirten Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü: "Vatandaşlar zaman zaman bize kızıyorlar. Geçmişten gelen bir alışkanlık var, 'Geçmişte bu yapılıyordu, şimdi niye yapmıyorsunuz müsaade emiyorsunuz' diye kızanlar da oluyor, ama sırf bu yüzden oranın yaşam alanı olduğunu düşündüğümüz için müsaade etmiyoruz, etmeyeceğiz. Derenin de ıslah edilmesi lazım. Dere alanları normalde 35- 50 metre civarında bir genişliğinin olması lazım, ama bazı yerlerde 8 metreye kadar düşmüş. Derenin dibine ev yapılmış. Konut olsun diye dere yatağı yönünün değiştirildiği yerler var. Bu iş Esenyurt’un sorumluluğu alanında olan bir iş değil bu iş İSKİ’nindir, Büyükşehir’indir."