İstanbul Tersane Komutanlığı’nda İstanbul Fırkateyni’nin denize iniş ve Pakistan MİLGEM Korvet Projesi’nin ilk kaynak töreni vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı törende “yerli ve milli savunma sanayi” vurgusu yapıldı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Tersane Komutanlığı'nda düzenlenen MİLGEM projesinin 5’inci gemisi olan İstanbul (F - 515) Fırkateyni’nin denize iniş töreni ve Pakistan MİLGEM Korvet Projesi 3’üncü gemi ilk kaynak törenine katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin “milli güvenliğini garanti etmek ve dostlarının haklarını savunabilmek için caydırıcılığını en üst düzeyde tutmak zorunda olduğunu” söyledi. Suriye, Irak, Doğu Akdeniz ve Ege’de milli güvenliği korumak için atılan her adımda baskıyla karşılaşıldığını anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bırakın parasını peşin ödediğimiz uçakları teslim almayı, periyodik bakım için gönderdiğimiz uçaklarımızı dahi bu dönemde geri alamadık. Hatta yıllarca bize teslim edilmeyen uçaklar için hangarda saklama ücreti ödemek zorunda kaldık”.

“YERLİLİK ORANI YÜZDE 70’LERDE”

Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler de, donanmanın geldiği seviyeden övgüyle söz ederek, “Milli savunma sanayindeki millilik ve yerlilik oranının yüzde 70'lere yükseldiğini gururla müşahede etmekteyiz” dedi. Denize inen İstanbul Fırkateyni'nin daha önce inşa edilen ada sınıfı gemilere oranla daha yüksek olduğunu ifade eden Güler, İstanbul Fırkateyni’nin 2023 yılında hizmete girmiş olacağını söyledi. Güler, Pakistan'ın deniz kuvvetlerini güçlendirmek üzere MİLGEM projesini tercih etmesinin de “gurur vesilesi olduğunu” dile getirdi.