Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın gündeme getirdiği "koronavirüse çare olan ilaç" iddiasıyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan açıklama geldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dornaz alfa ilacı ile ilgili, "Sözü edilen ilaç, bir firmanın patentli ilacıdır. Sosyal medyada insanların umuduyla oynanamaz" dedi.

ZATEN BİLİNİYOR

Koronavirüsün Türkiye'deki seyri hakkında bilgi veren Koca, gazetecilerin sorusu üzerine Dr. Ercüment Ovalı tarafından gündeme getirilen Dornaz alfa ilacına dair de açıklama yaptı. Koca, "Sözü edilen ilaç, uluslararası bir ilaç firmasının patentli ilacı. Türkiye’de ruhsatlı bir ilaç ve kistik fibrozlu hastaları, yani akciğerinde tıkaç olan hastalara uygulanan ve bundan fayda görülen bir ilaç. Burada Kovid-19’la ilgili bu ilacın faydalı olduğuna dair laboratuvar çalışmalarının başladığını da biliyoruz. Biz Türkiye’de özellikle hem aşı hem de tedaviyle ilgili Kovid-19’a özel bütün bu anlamda çalışma yapan üniversite ve kurumlara çağrıda bulunduk. Bununla ilgili ilgili merkeze 23 Mart’ta aşı ve tedaviyle ilgili herhangi bir çalışmanız varsa bunu projelendirip bize başvurun dedik. Dünyada araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir. Ve sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz. Biz, bu topraklara aidiyet içinde olan insanlığa faydalı çalışma yapan herkes bizim için kıymetlidir. Yayın ve araştırma çalışmanın nasıl yapıldığı da çok iyi bilinir. Klinik araştırma için 23 Mart’ta bizim bu çağrımıza cevap verilebilirdi. İlaç ve aşı işi hem milli hem stratejik bir iştir. Sosyal medya üzerinden yapılmaz. Uluslararası firmanın bir ilacı böyle umutlar tüketilerek ifade edilemez" ifadelerini kullandı.