Haberin Var Mı İnisiyatifi, infaz yasası kapsamının dışında bırakılan tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için sosyal medya eylemi düzenledi. Binlerce kişi "Gazetecileri #HemenŞimdiSerbestBırakın" çağrısı yaptı.

Meclis’te görüşülen ve yasalaşan infaz yasası ile hapishanelerden binlerce adli mahkum tahliye edilirken, tutuklu gazetecilerin yasa kapsamının dışında bırakılmasına ilişkin tepkiler devam ediyor. Haberin Var Mı İnisiyatifi, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için sosyal medya eylemi düzenledi ve "Gazetecileri #HemenŞimdiSerbestBırakın" çağrısında bulundu.

"GAZETECİLER KAPSAM DIŞI BIRAKILDI"

Eylem çağrısında "Yasa yapıcılar son dönemde tutuklanan 6 gazeteciyi kapsam dışında bırakmak için MİT yasasına karşı suçları gece yarısı tasarıdan çıkarmıştı. Ancak gazeteci arkadaşlarımızın avukatları mevcut infaz yasasının bu haliyle de gazetecileri kapsadığı görüşünde" hatırlatmasını yapan inisiyatif, şöyle devam etti: "Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren infaz yasasıyla denetimli serbestlik süresini bazı suçlar yönünden değiştirildi. Denetimli serbestlik süresi bu suçlama yönünden üç yıla çıkarıldı. Bunun anlamı yargılama sonunda en üst sınırdan ceza verilse bile altı gazeteci kapalı cezaevine girmeyecek. Koronavirüs salgınını sıçradığı cezaevlerinde tutulmaya devam eden gazetecilerin tahliyesinin önünde hiçbir engel yok. Barış Pehlivan, Barış Terokoğlu ve Hülya Kılınç’ın avukatları tahliye başvurusunu yaptı. Aynı şekilde Murat Ağırel’in avukatları ve Ferhat Çelik ile Aydın Keser’in avukatları da dilekçelerini hakimliklere verdi. Şimdi, bu dilekçelerin işleme konması ve hapishanedeki tüm gazeteciler için emsal olmasını sağlamak için tüm gücümüzle bir kez daha haykırma zamanı: Gazetecileri #HemenŞimdiSerbestBırakın." İnisiyatifin açıklaması ve çağrı videosu, birçok gazeteci ile Twitter kullanıcısı tarafından da paylaşıldı.