İstanbul'da 28 Mart Cumartesi günü yaşanan Kovid19 kaynaklı ölüm sayısının 21 olduğu ortaya çıkarken, o gün Türkiye çapında verilen sayı 16'ydı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Vefat Bilgisi Sorgulama ekranına göre 28 Mart Cumartesi günü sadece İstanbul'da 21 kişinin ölüm nedeni 'Bulaşıcı' (Covid-19)' olarak kayıtlara geçmiş. Oysa Sağlık Bakanı Dr.Fahrettin Koca 28 Mart Cumartesi günü tüm Türkiye'de Covid19/Kovid19 nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısını 16 olarak duyurmuştu. İBB Vefat Bilgisi Sorgulama ekranından ilgili veriye bir süre sonra ulaşılamaz oldu ve sürekli olarak "Sistemde yaşanan bir teknik aksaklık nedeni ile işleminiz tamamlanamadı" uyarısı verdi.

ŞÜPHELERİ DOĞRULAYAN BELGE İBB VERİ TABANINDAN GELDİ

Koronavirüs salgını tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de her geçen daha fazla insan kaybına neden oluyor. Dünya'da ABD, Çin, İtalya gibi ülkeler hem vaka sayısı, hem de insan kaybı bakımından ilk sıralarda yer alırken, ilk resmi Kovid19 vakasının 11 Mart'ta duyurulduğu, ilk ölüm vakasının ise 15 Mart'ta yaşandığı Türkiye'de aradan geçen 18 günde yine resmi rakamlara göre 131 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı ise 9217 olarak duyuruldu. Açıklanan verilerin il bazlı kırımları içermemesi ve sadece genel rakamı içermesi, yine çeşitli bölgelerden gelen bilgiler, koronavirüs salgınında Türkiye'de hayatını kaybeden insan sayısının daha fazla olduğu yönünde iddialara neden oldu. Yine 15 Mart'ta hayatını kaybeden Kara Kuvvetleri eski komutanlarından Aytaç Yalman'ın ölüm nedeninin Kovid19 olduğu, hayatını kaybettikten günler sonra ancak kendi doktorları ve gazeteciler duyurduktan sonra Sağlık Bakanlığınca kabul edilmesi ilk ciddi şüpheye neden olmuştu.

TÜRKİYE İL BAZLI VERİLERİ PAYLAŞMAYAN AZ SAYIDA ÜLKEDEN BİRİSİ

Bu iddialar resmi makamlar tarafından ısrarla reddedildi ancak yine ısrarla şeffaf bir veri paylaşım süreci işletilmedi ve halen bölge, il dağılımı verisi paylaşılmıyor. Sağlık Bakanı Koca, "Bu verinin de gerektiğinde paylaşılacağını" söylemişti ancak neden gerekmediğine ilişkin hiç bir açıklaması olmadı. Oysa dünyanın neredeyse tüm çağdaş ülkelerinde sadece genel rakamlar değil il, bölge bazlı veriler de paylaşılıyor. İsim listelerinin değil ama bölgesel dağılımının paylaşılmasının da ilk günlerde Sağlık Bakanının gerekçe olarak öne sürdüğü gibi 'Kişisel verilerin korunması'yla bir ilgisi bulunmuyor. Tam bu noktada İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait 'Vefat Bilgisi Sorgulama Ekranı' veri tabanı, şüpheleri doğrulayan çok kritik bir belge kaynağı haline geldi. İstanbul'da yaşanan günlük ölüm vakalarını liste halinde veren bu veri tabanı, hem hayatını kaybeden kişinin ölüm nedenini, hem de 'Adı Soyadı', 'Baba Adı' 'Doğum Tarihi' gibi bilgilerini de içeriyor.Yaşamını yitiren yurttaşların kişisel verilerinin üzerini kapatarak paylaştığımız görselde listenin neye benzediği görülüyor. Gördüğünüz görselde iki kişinin karşısında ölüm nedeni olarak 'Bulaşıcı (Covid19) yazıyor ancak sistem kapatılmadan indirmeyi başardığımız PDF dosya şeklindeki liste toplam 9 sayfadan ve 255 isimden oluşuyor. 255 kişilik listenin 21'inin karşısında ölüm sebebi olarak Bulaşıcı (Covid19) yazıyor. Bu 21 kişi arasında olan 89 yaşındaki bir kadının isminin karşısında 'Doğal Ölüm-Bulaşıcı' yazılmış. Biz bu kişiyi de 21 kişi arasında kabul ettik. Ayrıca listede 69 kişinin karşısına 'Doğal Ölüm' yazılmış, bir kişinin karşısına ise 'Adil Vaka' yazılmış. Ancak ilgi çekici bir diğer nokta 164 kişinin karşısına her hangi bir açıklama girilmemiş.

EN GENÇ COVİD19 ÖLÜMÜ 48 YAŞINDAKİ BİR KADIN

Ölüm nedeni olarak 'Bulaşıcı (Covid19)' verilen 21 yurttaşın en genci 48 yaşındaki A.Ö isimli bir kadın. Bir diğer koronavirüs kurbanı genç ise 49 yaşında yaşamını yitiren bir erkek. Bu iki isim dışında listede 60 yaş altı iki ölüm daha var, onlar da 57 ve 59 yaşlarında. Covid19 nedeniyle yaşamını yitirdiği kayıtlara geçmiş olan diğer 17 İstanbullu yurttaş da 60 yaş ve üzerinde, hatta çoğu 70'lerinde ve üzerinde. Listeyi araştırmak ve tereddütleri mümkünse ortadan kaldırmak üzere sosyal medyaya başvuruyoruz ve genç olan yurttaşların sosyal medya kullanımının daha yoğun olduğu gerçeğinden yola çıkarak öncelikle 48 yaşındaki kadın yurttaşı araştırıyoruz.

FACEBOOK HESABINA ULAŞTIĞIMIZ A.Ö'NÜN EŞİ: 'EŞİM KALP YETMEZLİĞİNDEN HAKKIN RAHMETİNE KAVUŞTU'

Gerçekten de kısa bir araştırmayla A.Ö'nün olma ihtimali çok yüksek olan bir Facebook hesabına ulaştık. Kendisinin hesabı üzerinden akrabalarının hesaplarını incelediğimizdeyse tereddütümüz ortadan kalktı, çünkü A.Ö'nün eşi kişisel Facebook hesabından eşinin ölüm haberini şu sözlerle duyurmuş: 'Eşim kalp yetmezliğinden hakkın rahmetine kavuştu'

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ VERİLERİ ŞEKER, YÜKSEK TANSİYON GİBİ KALP YETMEZLİĞİ'NİN KOVİD19 KAYNAKLI GENÇ ÖLÜMLERİN EN ÖNEMLİ NEDENLERİNDEN BİRİSİ OLDUĞUNU ORTAYA KOYMUŞTU

Genelde yaşlı insanların ölümüne sebep olan Kovid19'un daha genç yaşta da olsa kalp yetmezliği, tansiyon, şeker gibi kronik rahatsızlığı olan yurttaşların da yüksek oranda ölümüyle sonuçlanabildiği Dünya Sağlık Örgütü verileri tarafından ortaya konmuştu. A.Ö'nün eşinin 'kalp yetmezliği' vurgusu da bu noktada anlam kazanıyor. Tabi ölüm nedeni olarak neden koronavirüs'ten söz etmediği yanıtı aranacak bir başka soru. Acaba kendisinin de mi bundan haberi yok, yoksa bir şekilde bu gerçeğin saklanması yönünde bir tercihi mi var onu henüz bilemiyoruz.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA VE İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU'NA SORUYORUZ.

Tüm bu veriler 'İstanbul Büyükşehir Belediyesi Vefat Bilgisi' veri tabanından eriştiğimiz listenin doğruluğuna ilişkin çok güçlü göstergeler. Şimdi açıklama yapma sırası Sağlık Bakanlığı'nda, ancak en az bakanlık kadar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da bu konuda söz hakkı olduğunu düşünüyoruz çünkü belli ki İBB'de de İstanbul'da Kovid19 kaynaklı ölümlere ilişkin yeterli veri bulunuyor. İstanbul'da son birkaç günün verilerinin dahi açıklanmış olması gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlayabilir. Üstelik bu verilerin paylaşılmasının önünde ne bir yayın yasağı engeli var, ne de başka bir engel.