Türkiye 17 günlük kapanmanın ardından normalleşme sürecine girdi. 10 binin üzerinde günlük vaka ile girilen yeni süreç bugün Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin gündemindeydi. Esnaf yasakların sürmesine tepki gösterirken, tekelciler tepkisini “Alkolle uğraştığı kadar hastalıkla uğraşmadılar” diye gösterdi. İsrail’in saldırılar yoğunlaşarak devam ederken, BM perşembe günü toplanacak. Türkiye Süper Ligi’nde Beşiktaş’ın şampiyonluğunun ardından tartışmalar sürüyor. Günün öne çıkan haberlerini sizin için derledik.

https://youtu.be/QHMrWk1bNqE

YENİ NORMALLEŞME DÖNEMİ BAŞLADI

17 günlük tam kapanmanın ardından 10 binin üzerinde günlük vaka sayısı ile normalleşme süreci başladı. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugünkü toplantısıyla normalleşme süreci, aşılama çalışmaları ve esnafın durumunu ele aldı. Turist çekme odaklı salgın politikasına bir tepki de AKP içinden geldi. AKP’li Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın “Ben aşılandım” reklamını eleştirdi. TEKEL bayileri, iktidarın salgın süresince alkolle uğraştığı kadar hastalıkla uğraşmadığını söyledi. Dünya genelinde koronavirüse karşı bugüne dek 1 milyar 470 milyondan fazla doz aşı uygulandı. Türkiye, toplam aşı sayısı bakımından dünyada 10. sırada yer alırken, her 100 kişiye düşen aşı sayısı 30,56 oldu.

İSRAİL SALDIRILARA DEVAM EDİYOR

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları şiddetlenerek sürüyor. Dünyanın göz önünde süren katliam ile ilgili olarak BM Genel Kurulu perşembe günü bir araya gelecek.

İsrail saldırıları sonucu en az 58'i çocuk 200’den fazla kişi yaşamını yitirdi. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu da, Filistin’e yönelik saldırıları bugün İsrail Başkonsolosluğu önünde protesto etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de İsrail’in artan şiddetini eleştirdi, “İsrail'in bombaladığı binada Hamas'a dair kanıt görmedik” dedi.

SÜLEYMAN SOYLU’DAN PEKER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkındaki iddiaları gündemdeki yerini koruyor. İçişleri Bakanı Soylu, Sedat Peker hakkında suç duyurusunda bulundu, hakkındaki iddiaların da araştırılmasını istedi.

İçişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu hakkında dezenfektan alımıyla ilgili inceleme başlattı. Ekrem İmamoğlu, müfettişlere savunma dilekçesini sunarak, “Harcama ve ihale yetkilisi sıfatlarım yok” dedi.

TBMM. 3 haftalık aranın ardından çalışmalarına başlıyor. Meclis’in gündeminde Hakimler ve Savcılar Kurulu’na üye seçimi var.

AKP'den ve Nevşehir Belediye Başkanlığı'ndan istifa eden Rasim Arı sosyal medyada yaptığı yayınla net bir mesaj verdi: “Sakın ola benim bayramlık ağzımı açtırmayın.”

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1394286330700566531?s=20

YAŞAM HAKKI SAVUNUCULARINA ENGELLEME

İşkencedere Vadisi’nde taş ocağı çalışmalarına yöre halkının direnişi sürerken, Rize Valiliği tüm eylem ve açıklamaları yasakladı. İstanbul’da da Gençlik Hareketi Koordinasyonu’nun gerçekleştirdiği İkizdere protestosuna polis müdahale etti.

Yaşam hakkı savunucuları engellenirken Türkiye’nin doğasına zarar verecek biçimde çöp ithal etmesi gündemdeki yerini koruyor. Greenpeace’in raporuna göre, İngiltere’deki plastik atıkların yaklaşık yüzde 40’ı Türkiye’ye ihraç edildi.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN DİĞER BAŞLIKLARI

  • İstanbul’da açlık sınırı 2 bin 974 lira olarak tespit edilirken, “İstanbul, işçilerin hem salgınla hem yoksullukla en çok mücadele ettiği kent oldu” denildi.
  • Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun kararıyla akaryakıt sektöründe 2 aydır sürdürülen tavan fiyat uygulaması yarın gece sona erecek.
  • Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait Karadon maden ocağında 17 Mayıs 2010’da yaşamını yitiren madenciler anıldı.
  • Kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı’na veren Memleket Partisi’nin Sözcüsü Usluer, ilk genel başkan olarak Muharrem İnce'nin oy birliği ile seçildiğini duyurdu. Muharrem İnce yarın bir basın toplantısı düzenleyecek.
  • İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Suriye açıklarında müdahale edilen bir gemide 1,5 tonun üzerinde esrar ele geçirildiğini açıkladı.

TÜRKİYE’NİN ŞAMPİYONU BELLİ OLDU

Türkiye Süper Ligi’nde şampiyon Beşiktaş oldu. #dokuz8 yazarı Bekir Güneş, bugünkü köşe yazısında şampiyonluğu ve ligde yaşananları değerlendirdi. “Türkiye’de şampiyon belli oldu ama onlarca soru cevapsız kaldı!” diyerek kritik soruları dile getirdi.

Ziraat Türkiye Kupası finali ise yarın. Antalyaspor ile Beşiktaş, Gürsel Aksel Stadı’nda kupanın sahibi olmak için mücadele edecek. Türkiye Milli Takımı ise 2020 Avrupa Şampiyonası öncesi ilk etap çalışmalar için yarın Antalya'da toplanmaya başlıyor.

CANLI YAYIN - dokuz8GÜNDEM Spor

Süper Lig 2020-2021 sezonunda yaşananlar ve Beşiktaş'ın şampiyonluğu dokuz8GÜNDEM Spor programında konuşuldu. Bekir Güneş, Burak Necip Başar ve Egecan Türkmen, Süper Ligi ve Beşiktaş’ın şampiyonluğunu yorumladı.

https://www.youtube.com/watch?v=-jda_I0uHO8