Edirne F Tipi Cezaevi’nde olan HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'a, röportajının yayınlandığı Evrensel gazetesinin sayısı “devlet karşıtlığını arttırdığı” gerekçesiyle verilmedi.

AKP, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği ‘güvenlik soruşturması’nın yeniden düzenlenmesini de içeren 18 maddelik yeni ‘torba yasa’ teklifini, Meclis'e sundu. Güvenlik soruşturmalarını yapacak kurumlar, ‘MİT, emniyet ve mahalli mülki idari amirlikleri’ olarak belirlendi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Kanal İstanbul projesinin yapılacağına inanmadığını söyledi: “Amaç Kanal İstanbul’u yapmak değil, amaç halkı gündeminden kopararak farklı bir konuda tartışma zeminine çekmektir.” Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk öğretmen atamalarıyla ilgili “Bu, ekonomik durum ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde sistemin kararıyla olan bir şey” dedi. Binlerce öğretmen karma atama sorununa çözüm bekliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenen bir işçinin aylık gıda harcama tutarı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na iletildi:
  • Hafif iş kolu için bin 940,
  •  Orta iş kolu için 2 bin 86,
  •  Ağır iş kolu için 2 bin 331 lira.
Ankara Eryaman'daki Doğa Koleji'nde torunu okuyan anneanne sesleniyor: "Cumhurbaşkanım sana sesleniyorum; sen bizim oylarımızla orada oturuyorsun. Bizim çocuklarımıza sahip çıkın lütfen, lütfen yalvarıyorum." Dünya Ekonomik Forumu'nun 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi açıklandı.
  • Türkiye cinsiyet eşitliğinde 153 ülke arasında 130'uncu oldu.
  • Türkiye, kadınların ekonomiye katılımı ve fırsat eşitliği kategorisinde ise 136'ncı oldu.
Çorlu Deresi siyah akıyor: Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinden geçen ve Ergene Nehri'ne boşalan Çorlu Deresi, çevresinde kurulu fabrikaların bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle zehir yuvasına döndü. Simsiyah akan ve çevresinde uyarı bulunmayan derenin kenarında çocuklar oyun oynuyor. Samsung'dan Türkiye açıklaması: Samsung, 2020 itibari ile Türkiye pazarına yeni modelleri getirmeyeceği iddiasını yanıtladı. "2020’de çıkacak Galaxy ürünleri ile ilgili Türkiye’deki lansman çalışmalarımıza ve planlamalarımıza devam ettiğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız." Diyarbakır'da 838 kadın erkek şiddetine uğradı: Diyarbakır Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı, beş aylık başvuru ve gözlem raporunu açıkladı. Şiddet ağı bileşenlerine 5 ayda Diyarbakır ve ilçelerinden 838 kadının, şiddete maruz kaldığı için başvuru yaptığı belirtildi. Sezai Temelli hakkında 5 yeni fezleke: HDP Eş Genel Başkanı Temelli hakkında, dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle 5 yeni fezleke hazırlandı. Meclis’in 27’nci dönem 3’üncü yasama yılına başladığından beri Temelli hakkında 15 dokunulmazlık fezlekesi Meclis’e sunuldu. Türkiye Rusya'dan ilk kez şeker ithalatına başladı: Rusya kasım ayında Türkiye ve Yunanistan’a ilk kez deniz yoluyla konteynerlerle şeker sevkiyatı yaptı. Kasım ayı içinde gönderilen şeker miktarı Türkiye’ye 1400 ton, Yunanistan’a ise 591 ton oldu. 21 bin 504 soru önergesinin yarıdan fazlası yanıtlanmadı: Meclis’in 27’inci döneminde toplam 21 bin 504 soru önergesinden 11 bin 663’ü yanıtlanmazken, 7 bin 658’i ise vakti geçtikten sonra yanıtlandı. Cezaevine 'yasaklı madde' denilerek kitap sokulmadı. Van T Tipi Kapalı Cezaevi idaresi, bir tutukluya gönderilen Orhan Kemal ve Ivan Sergeyeviç Turgenyev'in de aralarında olduğu 5 yazarın kitabını "yasaklı madde" notu düşerek iade etti. ABD, Türkiye'ye yaptırım öngören tasarıyı onayladı: ABD Kongresi'nde, Rusya doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak olan TürkAkımı projesi, S-400'ler ve F-35'lerle ilgili yaptırım öngören bir yasa tasarısı kabul edildi. Vatikan cinsel istismar davalarında 'papalık sırrı'nı kaldırdı
  • Katolik kilisesinde cinsel istismar vakalarının gizlenmesine yol açan "papalık sırrı" kaldırıldı.
  • Papa Francis, ayrıca çocuk pornografisi suçunda yaş sınırını 14’ten 18’e çıkardı.
Demirtaş'a, röportajının yayımlandığı gazete sakıncalı bulunarak verilmedi: Edirne F Tipi Cezaevi’nde olan HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'a, röportajının yayınlandığı Evrensel gazetesinin sayısı “devlet karşıtlığını arttırdığı” gerekçesiyle verilmedi.