Güngören'de, duvarları ile kolonlarında çatlaklar oluşan ve ortadan ayrılmış gibi görünen 5 katlı binadaki çökme riski mahalle sakinlerinde panik yarattı.

İstanbul'un Güngören ilçesine bağlı Akıncılar Mahallesi'nde bulunan 40 yıllık olduğu belirtilen 5 katlı binanın kolonları ve duvarlarında oluşan çatlaklar nedeniyle yıkılma riski bulunmasına karşın, 9 daireden oluşan binada hala 3 aile evlerinde kalıyor. DHA’nın aktardığı bilgilere göre, belediye ekipleri tarafından binadan karot örneği alınarak, boşaltma kararı alındı. Binanın arka bölümünde bulunan duvarların birbirinden ayrıldığı görülürken, balkonlarında derin çatlaklar olduğu ve beton içindeki demirlerin ortaya çıktığı gözlendi.

"OTURANLAR KİRALAR YÜKSEK OLDUĞU İÇİN EV BULAMIYOR"

Çökme riski olan binanın en alt katında esnaf olan Tülay Yıldız, "Çalışamıyoruz. Şuan dükkanım kapalı ve dükkan bulunca taşınmayı düşünüyorum. Binaya korkarak giriyoruz. Sallantı olduğunda yıkılacak diye korkuyorum. Belediyeye başvuruldu. Binanın sakat olduğu söylendi. Müteahhitle anlaşıldı. Herhalde yıkacaklar. Üç aile oturuyor. Kiralar yüksek olduğu için ev bulamıyorlar" ifadelerini kullandı.

"HER TÜRLÜ HASAR VAR"

Binanın bir başka sakini Serap Baykara ise, "Burada oturuyorum. Binamız hasarlı. Yapılacak, bizim de çok az bir süremiz kaldı. Burada yaşamaya korkuyoruz çoluk çocukla. Kiralar çok pahalı. Geçim de kolay değil. Bu konuda da devletimizden yardım istiyoruz. Korkuyorum çocuklarımla, sabaha kadar uyumak kolay değil. Hasarlı bina. Ufacık bir deprem olsa bina yıkılacak. Can güvenliğimiz yok. Çatlak, yarık, kolonlar patlak. Her türlü hasar var. Belediye gelip hasar tespiti yaptı" diye konuştu.

KANDİLLİ RAPORU: ANALİZ EDİLEN BİNA SAYISI 1 MİLYON 166 BİN 330

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi 2019 raporunda ise olası İstanbul depremi ile ilgili şu ifadelere yer verilmişti: "7,5 büyüklüğündeki senaryo depreminde İstanbul’daki binaların ortalama %57’sinin hasar görmeyeceği tahmin edilmektedir. Binaların ortalama %26’sının hafif, %13’ünün orta, %3’ünün ağır ve %1’inin çok ağır hasar görmesi beklenmektedir. İstanbul’da analiz edilen toplam bina sayısı 1.166.330’dur. Ağır ve çok ağır hasarlı binaların aldıkları deprem hasarı onarılamayacak boyutta olmakta ve bu hasar seviyelerindeki binaların yıkılıp tekrar yapılması gereği ortaya çıkmaktadır. Öte yandan orta hasarlı binaların da onarım yerine yıkılp yeniden inşası çoğunlukla daha uygundur. Senaryo depreminde İstanbul’daki binaların ortalama %17’sinin (yaklaşık 194.000 bina) orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin edilmektedir. Yaklaşık 972.000 binanın ise hasarsız veya hafif hasarlı olması beklenmektedir. Benzetim senaryolarının meydana getirdiği ortalama hasarlara bakıldığında, elde edilen sonuçların Mw=7,5 deterministik senaryosundan çok uzak olmadığı, ancak, depremin olma şekline göre meydana gelecek hasarların verilen ortalama değerlerin önemli ölçüde altında veya üstünde gerçekleşme olasılığı bulunduğu görülmektedir."