Gidişi sabırsızlıkla beklenen 2020’nin ardından, 2021’in ilk iki haftası geride kaldı. Gündemlerin çoğu yeni yıla devrolurken, ABD Kongresi’ndeki baskın, Boğaziçi Üniversitesi eylemleri gibi önemli başlıklar açıldı. İşte gelişi heyecanla karşılanan 2021’in ilk günlerinde başımıza gelenler, başımızdan geçenler...

SONUNDA AŞILAMA BAŞLADI

Koronavirüs yılın ilk günlerinde etkisini azaltmadı. Dünyada koronavirüs kaynaklı toplam ölüm sayısı 2 milyon kişinin üzerine çıktı. Virüse karşı en etkili silah olan aşıya nihayet kavuştuk ve Türkiye kapsamlı bir aşılama kampanyasının ilk adımını attı. İlk etapta sağlık çalışanları ve 65 yaş üstü olanlar; ardından da belirli meslek grupları ve riskli hastalıklara sahip olanlar aşılanacak. Aşı ne kadar iyi bir gelişmeyse, mutasyon da o denli kaygı verici bir durum. İngilitere’de görülen yeni virüs varyantı 22 Avrupa ülkesine yayılırken, Türkiye’nin üç ayrı kentinde de mutasyonlu virüs tespit edildi.

ÜNİVERSİTE KAPISINA KELEPÇE

Prof. Dr. Melih Bulu’nun 2 Ocak’ta Boğaziçi Üniversitesi’ne “dışarıdan” atanması öğrenciler ve öğretim üyeleri tarafından “kayyum ataması” olarak algılandı. Yaygın ve etkili eylemler yapan Boğaziçi Üniversitesi bileşenleri, 2021’de işlerin eskisi gibi yürüyemeyeceğine dair önemli bir işaret fişeği çakmış oldular. Boğaziçi Üniversitesi’nden Ebrar Başyiğit, prangalara inat süren direnişi Dokuz9Haber için yazdı. Öğrencilerin talepleri toplumdan da büyük destek görürken, üniversite kapısına vurulan kelepçe anlamlı bir simge olarak öne çıktı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu manzarayı 12 Eylül darbesinin devamı olarak yorumladı, “Türkiye sivil darbenin içindedir” dedi.

SİYASET, ÇIKIŞLAR, ARAYIŞLAR...

Fikri Sağlar’ın türban, Can Ataklı ve İlker Başbuğ’un darbe ile ilgili açıklamaları tartışılan çıkışlar oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yılın ilk günlerinde Devlet Bahçeli ve Milli Görüş’ün önemli isimlerinden Oğuzhan Asiltürk’ü evinde ziyaret etmesi akıllara “Cumhur İttifakı genişlemeye mi çalışıyor?” sorusunu getirdi. Saadet sözcüleri farklı vurgular yaparken, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan “Sistem 2023’e kadar dayanamaz. Ekip değişikliğine gittiler, yeni bir şeyler deniyorlar” dedi. Erdoğan’ın konuşmalarında üst üste Cumhur İttifakı vurgusu yapmasına, CHP lideri Kılıçdaroğlu yoksulluğu hatırlattığı ve “Yoksulluğu Millet İttifakı olarak biz çözeceğiz” diyerek yanıt verdi.

TARİHİN EN BÜYÜK DİJİTAL GÖÇÜ!

Whatsapp, yeni gizlilik sözleşmesi hazırladığını belirterek kullanıcılarından buna onay vermesini istedi. Ancak büyük bir tepkiyle karşılaştı. Veri güvenliğini tehdit eden ve kişisel verileri paylaşma iznini içeren sözleşmeye karşı milyonlarca kullanıcı farklı mecralara yöneldi. İlk akla gelen adreslerden olan Telegram’ın kurucusu yaşananları “Tarihteki en büyük dijital göç” olarak nitelendirdi. TÜBİTAK Bilişim Enstitüsü Kurucu Müdürü Profesör Dr. Fuat İnce dokuz8TV ekranlarında “tarihi göç”ü yorumladı ve alternatif mesajlaşma uygulamalarını karşılaştırdı. Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Erkan Saka ile iletişim uzmanı Şevket Uyanık ise dokuz8GÜNDEM Özel'de Gökhan Biçici'nin sorularını yanıtladı. [caption id="attachment_109368" align="aligncenter" width="704"] ABD'nin başkenti Washington'da Donald Trump'a destek gösterisi düzenleyen bir grup protestocu, polis barikatını aşarak Kongre binasına girdi. ( EPA/ Jim Lo Scalzo - Anadolu Ajansı )[/caption]

ABD KONGRESİ’NDE ŞAŞIRTAN GÖRÜNTÜLER

ABD, uzun soluklu bir yarışın ardından yeni başkanını belirledi, ancak sular öyle kolay durulmadı. Başkan Trump’un sosyal medya hesapları kapatıldı, Washington’daki kitlesel gösteri Kongre işgaline kadar dönüştü. 24 Ocak’a kadar acil durum ilan edilirken, ABD Genelkurmayı “Biden’e bağlıyız” mesajı vermek zorunda kaldı.

BELEDİYELERDEN GÜZEL HABERLER

Yılın ilk günlerinde belediyeler ile ilgili güzel haberler aldık. Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notunu AAA olarak açıkladı ve bu veri Türkiye’nin kredibilitesi en yüksek belediyesini tescil etmiş oldu. İstanbul’da ise AKP ve MHP oylarıyla engellenen halk ekmek büfeleri konusunda zafer Başkan Ekrem İmamoğlu’nun oldu. Mobil büfe kartını masaya süren İmamoğlu istediğini aldı ve Belediye Meclisi’nden 142 yeni halk ekmek büfesinin açılması kararı çıktı. Barajlarda giderek azalan su seviyesi başta İstanbul ve Ankara olmak bir çok kentte kaygı yaratırken, yılın ilk iki haftasındaki yağışlar yürekler su serpti. Sultan Gülsün’ün köşe yazısı, su krizinin nedenleri ile ilgili önemli ip uçlarını ortaya koydu.

SUÇ: GAZETECİLİK!

CHP’nin hazırladığı “Suç: Gazetecilik” başlıklı rapor 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde açıklandı. Rapor, son 18 yılda en az 808 gazeteci tutuklandığını gözler önüne serdi. 8 Ocak’ta Gazeteci Metin Göktepe’nin mezarı başında yapılan tören, basın özgürlüğü talebinin öne çıktığı bir anma olarak gerçekleşti.