Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde, sadece bir yılda hastalara kötü muamelede bulunduğu belirtilen 11 personel hakkında inceleme yapıldı. Hastane yönetimi ise adli işlem başlatmayarak sadece ‘ihtarda’ bulundu.

Üyeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) yetkileri, Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’ni ziyaret ederek dikkat çeken bir rapor hazırladı. BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre, TİHEK’in Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Ziyaret Raporu’nda, hastaları darp ettiği belirtilen hemşire, sağlık memuru ve temizlik görevlisi olarak çalışan personeller hakkında yapılan incelemelerin ardından hastane yönetimini tarafından sadece ihtarda bulunulduğu belirtildi. Raporda, personeller hakkında hiçbir adli işlem yapılmadığı aktarıldı.

BİR YILDA 11 ÇALIŞANDAN KÖTÜ MUAMELE

Raporda, hastanede son bir yılda kötü muamelede bulunduğu iddia edilen 11 çalışanın olduğu belirtildi. Raporda, hakkında kötü muamele iddiasında bulunulan ve kusurlu olduğu tespit edilen çalışanlar hakkında yalnızca ihtarda bulunulduğu ve dört iddianın ise asılsız olduğunun belirlendiği ifade edildi. TİHEK heyeti, işkence ve kötü muamele iddiaları söz konusu olduğunda derhal adli süreçlerin başlatılması, ayrıca, yapılan idari tahkikat sonucu böylesi muamelede bulunduğu tespit edilen personelin görevine son verilmesi veya iş akdinin sonlandırılması gerektiğini de vurguladı.

DARP EDİLİP EDİLMEDİĞİ TESPİT EDİLEMEDİ

TİHEK üyelerinin görüştüğü bir hasta ise bir temizlik görevlisinin kendisini küfür ederek darp ettiğini ve şiddete maruz bırakıldığı için iyileşemediğini söyledi. Raporda bu olaya ilişkin, “Hastanın darp edildiğini söylediği yerdeki kamera görüntülerinde, hastanın servis girişinden yemekhaneye doğru gittiği ve o sırada yemekhanenin ortasında iki temizlik personeli olduğu görülmüştür. Hasta kamera açısı içerisine girmediği için hastanın yemekhane içerisindeki hareketleri görülememiştir. Açıklanan nedenlerle, hastanın darp edilip edilmediği tespit edilememiştir” dendi.

PSİKİYATRİST VE PSİKOLOG SAYISI DA YETERSİZ

Raporda, hastanenin personel durumuna ilişkin de “Hem hekim sayısının çok az olması hem de hekimlerin kurum dışında görevlendirilmesi sonucu özellikle psikiyatrist sayısının verilen görevler için yetersiz olduğu kanaatine varılmıştır” denilerek şu ifadelere yer verildi: “Hastanede 317 hasta olmasına rağmen, idari görevler yapanlar dahil, yalnızca 10 psikiyatrist ve 8 psikolog olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca psikiyatristler, hastane dışında pek çok görevi de yürütmektedir. Bu kapsamda, psikiyatrist ve psikolog sayısının yetersiz olduğu ve ivedi olarak arttırılması gerektiği değerlendirilmektedir.”