Polise kimlik ibraz etmediği için gözaltına alınan Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, sorumlular ve onları koruyan İl Emniyet Müdürü’nün görevden alınmasını istedi.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde dün akşam saatlerinde kimlik ibraz etmediği gerekçesiyle karakola götürülen ve ardından serbest bırakılan Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, konuya ilişkin Hatay Barosu’nda açıklama yaptı. Dönmez kendisini gözaltına alan polisler hakkında şikayetçi oldu. Açıklamaya Antalya Barosu Başkanı Polat Alkan, Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzel Mansur, TBB Avukat Hakları Merkezi üyesi Şenol Yücesoy ve çok sayıda avukat da destek verdi.

 “GERÇEKTEN VAHİM BİR OLAY”

Dönmez, polisin kendisinden kimlik istediğini ancak kendilerinden kimlik sorma dayanağını ve arama belgesini istediğini belirtti. Dönmez, polisin belge göstermeyerek, kendisini zorla gözaltına alındığını söyledi. Ailesine de fiziki müdahale yapıldığını aktaran Dönmez, karakola götürülene kadar Hatay Barosu Başkanı olduğunu söylemediğini ifade etti. Kelepçe takılma dayatmasına maruz kaldığını, doktor raporu için hastaneye götürüldüğünü, fiziki ve psikolojik şiddete maruz kaldığını dile getiren Dönmez, emniyette kimlik tespiti ardından serbest bırakıldığını kaydetti. "Gerçekten vahim bir olay" diyen Dönmez, sade bir yurttaşın nelerle karşılaşacağının ortaya çıktığını vurguladı.

 “POLİS DEVLETİ MİYİZ, HUKUK DEVLETİ MİYİZ?”

"Biz hukuk devleti miyiz? Polis devleti miyiz?" diye soran Dönmez, polise ve bekçilere verilen yetkilerle yurttaşların hak ve özgürlüklerinin kısıtlanarak, gasp edildiğini söyledi. O esnada avukat ve Baro Başkanı olduğunu söylediğinde bu durumun yaşanmayacağını dile getiren Dönmez, yurttaşın hakkını aradığında neler yaşandığını gördüklerini ifade etti. Polisler hakkında şikayetçi olup cezalandırılmasını isteyen Dönmez, polislerle ilgili etkin soruşturma yürütülüp, tutuklanmasını istedi.

MÜDÜRLE ARASINDAKİ GÖRÜŞME

Dönmez, yaşananlara dair videoyu Hatay İl Emniyet Müdürüne gönderdiğini ve müdürün kendisini arayarak, "Nedir bu olay Sayın Başkanım? Ne gerek vardı Sayın Başkanım? Siz bir baro başkanısınız, ayıp değil mi? Neden polislere kimlik göstermiyorsunuz? Ne var baro başkanı olduğunuzu söyleseydiniz? Neden bu ortamı geriyorsunuz? Bu videoyu neden bana attınız?" dediğini aktardı. Bu söyleme şaşırdığını ve “Haddimi bildirmek için mi arıyorsunuz? Neden telefon açtınız? Bana haddimi bildirmek için aradıysanız bu telefonu bitirin" dediğini paylaşan Dönmez, müdürle tatsız bir konuşma gerçekleştirdiğini, suç işleyen kamu görevlilerini koruyup kollayan müdürün görevden alınmasını talep etti.