Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 1006’ya, toplam vaka sayısının ise 47 bin 29’a yükseldiğini açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından Bakanlığın Bilkent Yerleşkesi'nde açıklamalarda bulundu. Koca, son 24 saatte Türkiye’de 98 kişinin daha koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1006’ya yükselirken vaka sayısı da 47 bin 29 oldu. Bugün itibarıyla toplam test sayısının 307 bin 210'a ulaştıığını kaydeden Koca, Türkiye’de iyileştikten sonra yeniden koronavirüse yakalanan vakanın olmadığını söyledi.

"SAĞLIK PERSONELİ SAYISI 1 MİLYON 61 BİN 65"

Türkiye Cumhuriyeti’nin toplam sağlık personeli sayısının 1 milyon 61 bin 635 olduğunu açıklayan Koca, "Bunun 165 bin 363’ü doktordur. Bu görev başında olan bir sağlık ordusudur. Türkiye sağlığı öncelikli hizmet alanı olarak görmüştür. Yoğun bakım kapasitesinde Avrupa’nın en avantajlı ülkesiyiz, ülkenizin sağlık altyapısına güvenin" dedi.

"2 BİN 423 HASTAMIZ İYİLEŞTİ"

Koronavirüs salgınını en başından beri büyük bir ciddiyetle takip ettiklerini ifade eden Koca, "Ülkemiz virüsün dünyaya duyurulduğu 31 Aralık 2019’dan itibaren sözün bilimin ve bilim insanlarına bırakılacağı bir sağlık sorunu olarak ele almıştır. Hekimlerimiz, hemşirelerimiz ve bütün sağlık çalışanlarımız uzun fedakarlıklar isteyen nöbetler tutuyor. Onların bu cesaret dolu çabalarıyla 2 bin 423 hastamız iyileşip taburcu edildi. Sağlık ordumuzun hastalığı yenme konusundaki kararlılığına güvenin" diye konuştu.

"VİRÜSÜN DÜNYADA PEK ÇOK LİDERE BULAŞTIĞINI UNUTMAYIN"

"Virüse karşı bir şey olmaz düşüncesi yanlıştır. Virüs bu güveni ilk fırsatta boşa çıkaracaktır. Toplum içinde tanısı konmamış hastalar olabileceğini unutmayın. O kendine çok dikkat eden biridir, virüs ona bulaşmış olamaz, demeyin. Virüsün dünyada pek çok lidere bulaştığını, tedbirsiz anların tehlike anları olduğunu aklınızda tutun" diyen Koca, virüsün her insana bulaşabileceğini ifade etti ve "Virüs ile mücadelede bize ayrıcalık tanıyacak tek şey tedbirdir. Türkiye’nin bütün illeri, ilçeleri, köyleri. Hepimiz bu mücadelenin kurallarına ne kadar hızlı adapte olursak o kadar hızlı sonuç alırız. Kuralları hep beraber tavizsiz uygularsak hastalığın bulaşmasını önlemiş olacağız" dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

"TÜRKİYE'DE ÖLÜM ORANI 2,15"

Türkiye'de vaka sayısına göre ölüm oranı yüzde 2,15'tir. Nüfusu 10 milyonu aşan ülkeler arasında 12. sıradayız. İstirhamımız, sağlıkta şiddetin önlenmesine ilişkin teklifin Meclisin her üyesinin 'evet' oyuyla bir an önce yasalaşmasıdır. Türkiye olarak, erkenden kullanmaya başladığımız ilaçların faydasından her geçen gün daha fazla emin olduğumuzu söyleyebilirim.

"İSTANBUL'DA YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI 59,5"

Hastaneye, yoğun bakıma yatış ve entübe edilen hasta sayısının stabil döneme girdiğini, artış hızının azaldığını söyleyebiliriz. İstanbul'da şu anda yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 59,5. Normal yatak doluluk oranı da yüzde 50,2. Şu an bir sorun yok. Türkiye genelindeki hastanelerde yatak doluluk oranı yüzde 36,3. Yoğun bakım sürecimiz, diğer ülkelere göre özellikle son haftalarda giderek düşmeye başladı.

MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI: "SAĞLIK PERSONELİMİZ İÇİN BİR KALKAN İSTİYORUM"

Kamuoyu vicdanı hiçbir seferinde bu sorunu sineye çekmedi. Hekimlerimizin ve diğer birçok personelimizin uğradığı şiddet söz konusu oldu. Yasalar her seferinde caydırıcılıktan uzak kaldı. Yüce meclisimiz sağlıkta şiddetin engellenmesi yasa teklifiyle beklediğimiz adımı atmış durumda. Bu suçların ancak caydırıcı cezalarla önlenebileceği açıktır. Cezaların caydırıcı sertlikte olması Cumhurbaşkanı’mızın da talebidir. Salgınla mücadele edilen bu günlerde yeni bir şiddet olayı toplum vicdanında bağışlanması mümkün olmayan bir olaydır. Meclisimiz bu konuda şartların en hassas anında girişimde bulunmuştur. Yasa tasarısı bizler için de büyük önem taşımaktadır. Sağlık çalışanına dönük şiddet bunun toplum vicdanında karşılığı neyse o vicdanın dengi bir cezayla cezalandırılacaktır. Şiddete maruz kalması muhtemel her sağlık çalışanı bütün partilere eşit mesafededir. Sizlerden istirhamımız bu tasarının her vekilin evet oyuyla yasalaşmasıdır. Meclisimizden personelimiz için bir kalkan istiyorum. Meclis yasayı oy birliğiyle çıkarırsa bizler meclisimizi yürekten alkışlayacağız.

"HASTAYLA YAKINDAN İLGİLENEN PERSONEL TAVANDAN ÜCRET ALABİLİR OLACAK"

Biz özellikle şu dönemde pandemi hastasıyla yoğun ilgilenen hekim ve çalışan personelimiz var, bütün personeli tavandan performansını almış olacak. Bunun dışında bazı branşların bu hastalarla ilgili olmadığını biliyoruz, dünyada pratisyen hekiminin hizmet ettiği bir salgında pandemi hastasıyla ilgilenen her çalışan, her hekim tavandan ücret alabilir olacak. Şu daha büyük bir haksızlık olmaz mı, gece gündüz çalışan arkadaşımız, diğer taraftan hiç randevu verilip hasta bakmayan kişiyle aynımı görülmeliydi. Yapılması gereken burada bu hastayla ilgili çalışan herkesin tavandan, diğer bütün personelin ve çalışanların alanı olmazsa bile yer almasını sağlamak. Hizmette yer alan herkes tavandan alacak.