HDP, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türkiye Delegasyonu'nun bugün saat 14:30’da TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a vermesi planlanan brifinge katılmayacağını açıkladı.
HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü tarafından yapılan açıklamada "TBMM Başkanı'nın da, daha sonra tevile girişmiş olmasına karşın, TBMM'yi  Türkiye'yi din temelinde bölecek bir Anayasa yapmaya çağırmasını asla kabul etmiyoruz. Bu brifingin bir amacının da AKPM delegasyonunu kabul münasebetiyle TBMM Başkanı'nın “dine dayalı devlet” fikrini tevil için bir sahne oluşturmak olduğunu görüyoruz ve bu reklam ve halkla ilişkiler kampanyasının bir parçası olmayı reddediyoruz" denildi. Açıklamada öne çıkanlar şöyle:
"HDP milletvekilleriyle bir görüş alışverişi gerçekleştirilmedi"
"Strazburg'da 18-22 Nisan günlerinde gerçekleşen AKPM “Bahar Dönemi” toplantılarının içeriği ve sürecine ilişkin olarak Delegasyon'u oluşturan dört partiye mensup milletvekilleri arasında toplantı öncesi ve sonrasında hiçbir görüş alışverişi ve müzakere olmadı, ortak bir tutum benimsenmedi, ortak bir gündemle hareket edilmedi, ortak bir muhasebe yapılmadı. TBMM Başkanı'na bugün sunulacağı söylenen brifingin içeriğine ilişkin olarak da HDP milletvekilleriyle bir görüş alışverişi gerçekleştirilmedi. Bu nedenle AKPM Türkiye Delegasyonu Başkanı'nın TBMM Başkanına sunacağı brifingin HDP milletvekillerini de temsil etmesi söz konusu değildir.  Gerçekleşme şekli bile, bu brifingin esasen Delegasyon çoğunluğunu oluşturan AKP heyetinin TBMM Başkanı üzerinden tek yanlı bir kamuoyu oluşturmayı ve iktidar partisinin AKPM Bahar Dönemi oturumlarındaki başarısızlığını örtbas etmeyi hedeflediğini ortaya koymaktadır. "
"AKPM'nin bir gösteri alanına çevrilmesini bir kez daha protesto ediyoruz"
Öte yandan AKPM Bahar Dönemi toplantısında, özellikle Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Parlamenter Meclisi'ne sunumu sırasında AKPM Birleşik Avrupa Solu Grubu adına kendisine soru yönelten HDP İzmir milletvekili Ertuğrul Kürkçü'ye yönelik saldırgan ve yakışıksız tutumunu ve AKPM delegasyonu sıralarına kurallar çiğnenerek yerleştirilen şakşakçılarla Meclis'in bir gösteri alanına çevrilmesini bir kez daha protesto ediyoruz. Bu tutumun, Türkiye Delegasyonu Başkanı bunu hiçbir zaman ifade etmeyecek olsa da, Avrupa siyasi camiası nezdinde Türkiye'yi küçük düşürdüğünü, aynı gün öğleden sonraki oturumlarda, AKPM eski Başkanı Mignon ve Türkiye eski Raportörü Durrieu tarafından çok sert biçimde eleştirildiğini ve AKPM Başkanı'nın da eleştirileri haklı bulduğunu da kayıt ediyoruz.
"TBMM'yi  Türkiye'yi din temelinde bölecek bir Anayasa yapmaya çağırmasını asla kabul etmiyoruz"
Nihayet, TBMM Başkanı'nın da, daha sonra tevile girişmiş olmasına karşın, TBMM'yi  Türkiye'yi din temelinde bölecek bir Anayasa yapmaya çağırmasını asla kabul etmiyoruz. Bu brifingin bir amacının da AKPM delegasyonunu kabul münasebetiyle TBMM Başkanı'nın “dine dayalı devlet” fikrini tevil için bir sahne oluşturmak olduğunu görüyoruz ve bu reklam ve halkla ilişkiler kampanyasının bir parçası olmayı reddediyoruz.