Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil toplam 12 HDP'li milletvekili gece gerçekleştirilen polis baskınlarıyla gözaltına alındı. Eş Genel Başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında tutuklama kararı verildi!
[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]H[/mks_dropcap]DP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Diyarbakır ve Ankara'da evlerine yönelik yapılan polis baskınlarıyla gözaltına alındı. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından sürdürülen soruşturmalar kapsamında verildiği duyurulan gözaltı kararları kapsamında HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın yanı sıra Şırnak milletvekilleri Ferhat Encü, Leyla Birlik, Hakkari milletvekilleri Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Diyarbakır milletvekilleri İdris Baluken, Nursel Aydoğan, Ziya Pir, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım gözaltına alındı. Hakkında yakalama kararı bulunan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün yurtdışında olduğunun tespit edildiği, Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan ile ilgili sürecin devam ettiği belirtildi. HDP'Lİ SİYASETÇİLERE İLİŞKİN GÖZALTILARLA İLGİLİ SON GELİŞMELER
  • HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.
  • Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ tutuklandı!
  • HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in hakimlik sorgusu bitti ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
  • HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Şırnak Milletvekili Leyla Birlik ve Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım tutuklandı.
  • HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Hakkari Milletvekili Selma Irmak ve Sırrı Süreyya Önder de tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedildi.
  • Gözaltında bulunan HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir ve Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.
  • HDP İstanbul Basın Komisyonu, İstanbul İl Örgütü'nde saat 13:00'te milletvekillerinin de katılımıyla basın toplantısı yapılacağını duyurdu.
  • HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen gözaltılarla ilgili açıklama yaptı. Bilgen, "Bu tutumu faşizan rejimin ayak sesleri olarak görüyoruz." şeklinde konuştu.
  • HDP'li siyasetçilere yapılan gözaltılara CHP'den ilk tepki Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker ve Eren Erdem'den geldi.
  • HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer de kaldığı otelde gözaltına alındığını sosyal medya hesabından aktardı.
  • HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım savcıya ifade verdi.
  • HDP'li siyasetçilere yönelik verilen gözaltı kararını ana akım medya ve haber ajansları 'terör operasyonu' olarak duyurdu.
  • HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş savcılık tarafından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedildi.
Gözaltı gerekçesi "Kobane direnişi" soruşturması HDP'liler hakkındaki gözaltı kararlarının, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), KCK ve 6-8 Ekim Kobane direnişine yönelik soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmedikleri için alındığı açıklandı. İddiaya göre dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin ardından haklarında fezlekelerle alakalı ifade vermeye gitmeyen HDP'li milletvekillerine yönelik ilgili başsavcılıklar tarafından gözaltı kararı verildi. İlk baskın haberi Ankara'da Figen Yüksekdağ'ın evine yönelik geldi. Yüksekdağ'ın Ankara'daki evine giden polislere tepki gösteren Yüksekdağ, kapıyı açmazken, polis kapıyı kırarak içeri girdi. Bu anlar ve Yüksekdağ'ın sert tepkisi görüntülere yansıdı: http://twitter.com/HDPgenelmerkezi/status/794315932017496064 Gözaltılar üzerine olağanüstü MYK toplantısı yapan HDP'ye yönelik baskında partinin Grup Başkan Vekili İdris Baluken gözaltına alındı. Parti merkezinde bulunan çalışanların sloganları arasında gözaltına alınan Baluken, dışarıda kendisini arabaya bindirirken kafasına basmaya çalışan polise de tepki gösterdi. O anlar da kameralara yansıdı: http://twitter.com/dokuz8haber/status/794368260003270656   İçişleri Bakanlığı açıklamasına göre gözaltı talimatı verilen vekil sayısı 13 Öte yandan gelişmeler üzerine İçişleri Bakanlığı da beklenen açıklamayı yaptı. İçişleri Bakanlığı'nın konu hakkındaki açıklaması şöyle: "Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van, Bingöl Cumhuriyet Başsavcılıklarının ilgili kolluk birimlerine vermiş oldukları talimatlar doğrultusunda; Ferhat Encü, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Selahattin Demirtaş, İdris Baluken, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir, Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan'ın adli mercilere götürülmek üzere yakalama işlemi gerçekleştirilmiştir. Hakkında yakalama kararı bulunan Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk'ün yurtdışında olduğu tespit edilmiştir. Gözaltı kararları olan İmam Taşçıer ve Nihat Akdoğan ile ilgili süreç devam etmektedir." Dünya medyası gelişmeleri "son dakika" olarak duyurdu HDP'li vekillere yönelik gece yarısı operasyonu BBC, Reuters, AFP, Der Spiegel gibi uluslararası ajanslar ve medya kuruluşları tarafından tüm dünyaya "son dakika" olarak duyuruldu. Kısa süre içinde sosyal medyanın gündemine oturan gelişmeler, #HDPOnurumuzdur etiketiyle dile getirilen tepkileri de listenin en başına taşıdı. http://twitter.com/ReutersWorld/status/794325446641012749 dokuz8HABER