1 Mayıs’ta polis şiddeti ve gözaltıları kınayan HDP, “1 Mayıs Taksim alanını yasaklaması halkların ve emekçilerin mücadelesinden duyduğu korkunun bir göstergesidir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), 1 Mayıs eylemlerinde yaşanan polis şiddeti ve gözaltılara ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, polis şiddetine ve yapılan gözaltılara tepki gösterilerek, “AKP-MHP koalisyonu, 1 Mayıs’ta alanlara çıkan emekçilere, sosyalistlere ve hak ve eşitlik talep edenlere karşı saldırgan tutumuyla bir kez daha gerçek yüzünü ortaya koydu. 1 Mayıs’ta mücadeleyi yükseltmek ve 1 Mayıs Bayramını kutlamak isteyen aralarında ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü’nün de bulunduğu yüzlerce kişi son derece nobran bir saldırganlıkla gözaltına alındı” ifadelerine yer verildi.
‘İKTİDARIN TUTUMU DAHA TEHLİKELİ’
Bu “gayri meşru” 1 Mayıs yasakları tanımadıklarının belirtildiği açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Bugün bir kez daha görüldü ki; iktidarın hak ve özgürlük düşmanı faşizan tutumu pandemiden daha tehlikelidir. Her türlü hak gaspının gerekçesi yapılmak istenen pandeminin bu kadar yayılmasının sebebi AKP iktidarının beceriksizliği, keyfiyetçi yaklaşımı ve sorumsuzluğudur. Salgın nedeniyle yaşanan ölümlerin de insanların hastalık ile açlık arasında tercihe zorlanmasının nedeni de bu iktidar anlayışıdır. Lebaleb kongreleri ve her türlü yandaş kitlesel buluşmayı kendisine hak gören iktidarın, emekçilere ve işçilere 1 Mayıs Taksim alanını yasaklaması halkların ve emekçilerin mücadelesinden duyduğu korkunun bir göstergesidir. İktidar salgınla işbirliği yaparken; toplumla, işçilerle, hak talebinde bulunan herkesle mücadele etmektedir.”
‘SALDIRGAN TUTUMU KINIYORUZ’
1 Mayıs’ın yasaklanamayacağına vurgu yapılan açıklamada, “Bu iktidar her türlü bayramı Türkiye halklarına zehir etmeye yeminli olabilir ama bu ülkenin emekçileri ve halkları da kendi bayramlarını özgürce yaşayacakları günleri yaratma mücadelesinde kararlıdır. Halkların gerçek bayramları kutlayacağı günler uzak değildir. Bugün Türkiye’nin dört bir yanında emekçilere uygulanan son derece ilkel ve saldırgan tutumu en sert biçimde kınıyoruz. Gözaltına alınan emekçiler, sosyalistler ve eşitlik talep edenler derhal serbest bırakılmalıdır” denildi.