Van Özalp’ta belediyeye ait araca kimliği belirsiz kişiler tarafından silahlı saldırının ardından Erdoğan tarafından yapılan açıklamalara tepki gösteren HDP, “Sert biçimde kınadığımız bu olayla ilişkilendirilmemiz, daha önce de örneklerini gördüğümüz kumpasların yeni bir örneğidir” dedi.

Van’ın Özalp ilçesi Mehmetalan Mahallesi yakınlarında belediyeye ait araca yapılan silahlı saldırının ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önce Van’ın Özalp ilçesinde PKK’nın yaptığı ve ipini bu örgüte teslim etmiş olan HDP’lilerin de işin içinde olduğu anlaşılan bir terör eylemi yaşandı" diyerek HDP'yi hedef göstermişti. Erdoğan'ın açıklamasının ardından HDP’den sert tepki geldi.

"ASLA KABUL EDİLEMEZ"

Gazete Karınca'da yer alan habere göre, HDP MYK imzasıyla yayımlanan yazılı açıklamada, partinin Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın, iki kişinin ölümü ile sonuçlanan saldırıyı aynı gün, yani 14 Mayıs’ta “en sert biçimde kınadığı ve asla kabul edilemez bulduğu” hatırlatıldı. Açıklamada, saldırı sonrası gözaltına operasyonuna ilişkin “Bu karanlık, şaibeli ve henüz kamuoyuna zerre kadar doyurucu bilgi verilmemiş saldırı sonrasında tüm ilçe yöneticilerimiz, meclis üyelerimiz ve çeşitli zamanlarda yönetimlerimizde yer almış 70 yaşındaki anneler dahil 38 kişi gözaltına alınmıştır” denildi.

"KUMPASLARIN YENİ BİR ÖRNEĞİ"

“Gözaltına alınanların avukatlarına verdikleri bilgilere göre henüz kendilerine olay ile ilgili tek bir soru sorulmamış ve bir suçlama yöneltilmemiştir” diye belirten HDP, saldırıyla ilişkilendirilmelerinin “Daha önce de örneklerini gördüğümüz kumpasların yeni bir örneği” olduğunu belirtti. Açıklamada, “Bu gözaltılar HDP’ye yönelik yeni bir tezgahın parçasıdır. Bu anlamda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediklerini kesinlikle reddediyoruz” denildi. Açıklamanın devamında ise kayyum atamaları ve iktidara yakın medya tarafından servis edilen haberler yer aldı.

"HER TÜRLÜ SEÇİME HAZIRIZ"

“Kamuoyunda bu kayyım atamalarının hiçbir meşruiyeti olmadığı için, bu tür yalan haber servisleri ile kayyım atamaları meşru gösterilmeye çalışılmaktadır” diye belirtilen HDP, ‘hodri meydan’ diyerek iktidara şu çağrıda bulundu: “Her türlü seçime hazırız. Kendinize o kadar güveniyorsanız, önce kayyım atadığınız ve halkın iradesini gasp ettiğiniz yerlerde en kısa zamanda seçime gidelim. Önce oralardan, yani halkın iradesini gasp ettiğiniz yerlerden başlayalım.”

NE OLMUŞTU?

Van’ın Özalp ilçesinde belediyeye ait araca silahlı saldırı düzenlenmişti. Düzenlenen silahlı saldırıda 2 kişi olay yerinde hayatını kaybetti. Belediye personeli Yıldırım Demir ile ismi öğrenilemeyen bir kişi hayatını kaybederken, Taner Temizer isimli kişi de yaralandı.