BioNTech CEO’su Uğur Şahin’in Türkiye'ye kârsız aşı tedariki teklif ettiği ancak iktidarın ise bunu reddettiği iddiaları üzerine HDP'li Hüda Kaya Sağlık Bakanı'nın yanıtlaması üzerine TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Gazeteci Serdar Akinan'ın katıldığı bir programda BioNTech CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin’in aşıyı Türkiye’ye kar etmeden vermek istediği ancak iktidarın bunu kabul etmediği iddiası Meclis gündemine taşındı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya "Gazeteci Akınan'ın BinoNtech CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin'in aşıyı Türkiye'ye kar etmeden vermek istediği ama Ankara'nın bunu kabul etmediği iddialarının gerçekliği araştırılmışımdır? Eğer bu iddiaların gerçekliği varsa kabul edilmesinin gerekçeleri nelerdir? diye sordu. Hüda Kaya'nın önergesindeki sorular şöyle:
  • Gazeteci Akınan'ın, "BioNTech CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin'in aşıyı Türkiye'ye kar etmeden vermek istediğini ama Ankara'nın bunu kabul etmediği iddialarının gerçekliği araştırılmış mıdır? Eğer bu iddiaların gerçekliği varsa kabul edilmemesinin gerekçeleri nelerdir?
  • Türkiye'nin, aşıları direk ülkelerden alsın yapmak yerine aracı firma kullanmak istemesinin sebepleri nelerdir? Kullanılan aracı firmaların ülke menfaati açısından ne gibi faydaları vardır?
  • Sputnik V aşısıyla ilgili Viscoran firması ile yapılan anlaşmanın şartları nelerdir?
  • Viscoran firması her bir doz başına ne kadar kazanç elde edecektir? Üretimi yapacak firmaya doz başına ne kadar ücret ödeyecektir?
  • Viscoran firmasının Sahibi Öztürk Oran, AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı seçildiği 2012 yılı itibari ile hangi ihaleleri almıştır? Bu süreçte aldığı ihalelerin tutarı ve şartname detayları nelerdir? Sinovac aşısıyla ilgili Keymen İlaç ile yapılan anlaşmanın şartları nelerdir?
  • Keymen İlaç firması her bir doz başına ne kadar kazanç elde edecektir? Üretimi yapacak firmaya doz başına ne kadar ücret ödeyecektir?
  • Sayın Sağlık bakanının aşı yetersizliğini itiraf ettiği ve bulaşın tavan yaptığı böyle bir süreçte karsız olarak aşı alabilmek, halkımızın yararına büyük bir ihtiyaç iken bu fırsatı reddetme kararını kim vermiştir?