Gözaltına alınırken köpekli ve fiziki işkenceye maruz kalan HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyesi Sevil Rojbin Çetin, tutuklandı.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında 26 Haziran'da Diyarbakır'daki evine yapılan baskında, polisin köpekli ve fiziki işkencesine maruz bırakılan HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi Sevil Rojbin Çetin'in savcılık ifadesi tamamlandı.

"İLEGAL GÖRÜŞMELER YAPILMAMIŞTIR"

MA'nın haberine göre Çetin, savcılık ifadesinde susma hakkını kullandı. Çetin'in avukatı Mehmet Öner, müvekkilinin yapmış olduğu görüşmelerin içeriğinin legal olduğuna vurgu yaptı. Av. Öner, "Görüşmelerin gerçekleştiği yer kendi partisinin il ve ilçe teşkilatları ve belediye kurumlarıdır. Gizli saklı bir görüşme gerçekleşmemiştir. Dosyasının içinde beyanları bulunan gizli tanıkların anlattığı gibi illegal görüşmeler yapılmamıştır. Bu amaçla tamamıyla siyasal çalışma yürüten müvekkilin 'örgüt üyeliği' ile suçlanması hukuka aykırı bir durum oluşturmaktadır. Soruşturma aşamasında müvekkile CMK'ya uygun bir davetiye gönderilmemiştir. Kendisinin usule uygun ifadeye çağrılma durumu olmamıştır. Kendisinin resmi ikametgahı olmasına rağmen hiçbir zaman ifadesinin alınmasına yönelik bir çağrısı olmadığından müvekkilin kaçma şüphesinden bahsedilemez. Bu nedenlerden dolayı müvekkilin serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dedi.

"ÇETİN İŞKENCEYE UĞRADI"

Avukat Seda Zengin ise, müvekkilinin insanlık onuru ile bağdaşmayacak şekilde işkenceye maruz kaldığına işaret ederek, "Müvekkilim bu hali ile haksız yere uzatılan gözaltılarla mağdur edilmiştir. Müvekkilin tutukluğunu gerektirir hiçbir koşul oluşmamıştır. Müvekkilin şu aşamada gözaltı ve tutuklanması yaşama hakkına aykırılık teşkil edecektir" diye konuştu. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu üyesi avukat Ümit Dede de, Çetin'in susma hakkını kullanmasının yasal hakkı olduğunu ve aleyhine değerlendirilmemesi gerektiğini belirtti. Dede, "Müvekkilin gözaltında iken yaşadığı psikolojik ve fiziksel işkence izleri halen durmakta. Bu hususlar dikkate alınarak müvekkilin serbest bırakılmasını ve soruşturmanın tutuksuz devam ettirilmesini talep ediyoruz" dedi. Avukat savunmalarının ardından savcılık, Çetin'i "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanma talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti. Mahkeme Çetin'in tutuklanmasına karar verdi.