Ankara’da dün yapılan kayyum protestosuna yönelik polisin müdahalesi ve gözaltılara tepki göstermek isteyen HDP’lilerin açıklamasına da polis müdahale etti. Polisler HDP’li vekiller Gergerlioğlu ve Peköz ile HDP Ankara İl Eşbaşkanı Parlak’ı darp etti.

HDP Ankara İl Örgütü’nün, Iğdır, Siirt, Kurtalan, Baykan ve Altınova belediyelerine kayyum atanmasına karşı yapmak istediği açıklamaya polis müdahale etmiş ve çok sayıda kişiyi gözaltına almıştı. Polis müdahalesi ve gözaltıları kınamak amacıyla bugün yeniden HDP Ankara İl Örgütü binasında bir araya gelen partililer basın açıklama yapmak istedi. Açıklamaya HDP milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Kemal Peköz ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Parti Meclisi (PM) üyelerinin yanı sıra kentteki demokratik kitle örgütleri de katıldı. Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberine göre, açıklamaya saatler kala polis binanın kapısına araçlar ile bariyerler kurdu, gazeteci ve yurttaşların görüntü almasını da engelledi. Polislerle yapılan görüşmeler sonucunda, sosyal mesafe gerekçesiyle sadece HDP’li vekiller ve il eş başkanlarının açıklama yapmasına izin verildi.

"EŞBAŞKAN OLDUĞU BİLİNMİYORMUŞ" GEREKÇESİ

Açıklamada ikinci sözü alan HDP Milletvekili Kemal Peköz, “İki ameliyatlı arkadaşımız yaka paça arabaların içine alındı. Polisler eşbaşkanımızın kafasını kırdılar, gerekçeleri de ‘Eşbaşkan olduğunu bilmiyormuş’. Eşbaşkan olması ya da olmaması neyi değiştirir?” diye sordu. Peköz’ün konuşması sırasında polis aracının çalıştırılarak, konuşmanın duyulmasının engellenmesine tepki gösteren partililer, aracın durdurulmasını istedi.

MİLLETVEKİLLERİ VE EŞBAŞKANLARA DARP

Peköz’ün ardından HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu konuşmaya başladığı sırada polis aracı yeniden çalıştırılınca, Gergerlioğlu, “Milletin sesini bastırmaya çalışmak ilkelliktir. Lütfen arabanın kontağını kapatın” diyerek tepki gösterdi. Bunun üzerine Gergerlioğlu’nun üzerine yürüyen polisler, “Konuşmanı derhal bitir” diyerek milletvekilleri ve il eş başkanlarına müdahale etti. Müdahale sırasında vekiller Gergerlioğlu ve Peköz ile HDP Ankara İl Eşbaşkanı Vezir Coşkun Parlak, polisler tarafından darp edildi. Öte yandan müdahale sonrasında polisler görüntü alan MA muhabirini de uzaklaştırarak, gözaltına almakla tehdit etti.

NE OLMUŞTU?

HDP Ankara İl Örgütü’nün, Iğdır, Siirt, Kurtalan, Baykan ve Altınova belediyelerine kayyum atanmasına karşı yapmak istediği açıklamaya polis müdahale etmişti. Gözaltına alınan ve aralarında HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi ve KHK’li Sosyolog Veli Saçılık, HDP Parti Meclisi üyesi ve avukat Alişan ile HDP Hakkari eski Milletvekili Nihat Akdoğan’ın da bulunduğu 9 kişi serbest bırakılmıştı.