Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), belediyelerine kayyum atanması, belediye eş başkanlarının görevden uzaklaştırılarak tutuklanmasının incelenmesi için verdiği Meclis Araştırma önergesi, Genel Kurul’da reddedildi.

  HDP’nin kayyum atamalarının incelenmesi için verdiği araştırma önergesinin reddedilmesi ardından söz alan CHP’li Engin Altay, “6 milyon oy almış bir partiyi, Ahmet Türk’ü ‘terörist’ olarak nitelemek ne Türkiye’de toplumsal barışa ne de Türkiye’nin Kürt sorununa katkı sunmaz" dedi.

BÜLBÜL: CUNTA, DARBE, FAŞİZM

Önerge üzerine kürsüde söz alan HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, kayyum atamalarının hukuki olmadığını belirtti. Bülbül, “Siyaset aklıyla tarif edilen bu uygulamanın ne bir kitapta ne de bir inançta tarifi yoktur. Üç karşılığı vardır bu uygulamanın; birincisi cunta, ikincisi darbe, üçüncüsü faşizmdir” dedi.
Bülbül, kayyum atanan belediyelerin yüzde 60’ların üzerinde oy oranı ile kazandıklarını söyleyerek, “Seçilen insanların görevden alınması, tutuklanması hukukla açıklanacak bir şey değildir. Bunu yürüten akıl, HDP’ye oy veren seçmene, Kürt halkına diyor ki ‘sizi kamusal alanda hiçbir yerde dahil etmeyeceğiz, siz belediye başkanı olamazsınız’ diyor. ‘Kamusal haklarınızı alıyoruz’ diyorlar. İşte bu yüzden darbedir” ifadelerini kullandı.

BİNGÖL: KAYYUMLARIN USULSÜZLÜKLERİ

Önerge hakkında söz alan CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl ise “Ülkenin birliğini, bütünlüğünü kardeşlik hukuku içinde, barış içinde yaşamasını savuna geldik. Türkiye’de seçimler yasalarla belirlenmiştir. Seçimler yaşanıyor sonrasında anti demokratik yöntemler hayata geçiriliyor. Belediye başkanları görevden alınıyor. 2014 seçimlerinden sonra 95’in üzerinde belediyeye kayyum atandı. O kayyumların yaptığı usulsüzlükler, devletin bütün olanaklarına rağmen borç batağına soktular. Ama seçmen o görevden alınan belediye başkanlarını ya da o siyasi partileri seçtiler. Sonra yeniden kayyum atandı. Yapılan millet iradesini yok saymaktır, bu yetki gasbıdır. Seçimle gelen seçimle gider. Buna tahammül edeceksiniz, saygı duyacaksınız” dedi.