HDP'nin Edirne ve Hakkari'den başlatacağı Adalet ve Özgürlük yürüyüşü çağrısı sonrası birçok kentte valilikler giriş-çıkışları kısıtladı. Son olarak Samsun'da giriş-çıkışların yasaklanması ile yasaklı il sayısı 10'a yükseldi.

Daha önce Bitlis, Hakkari, Kırklareli, Edirne, Kocaeli, Sakarya, Van ve Tekirdağ'da giriş-çıkışlar kısıtlanmıştı. Samsun Valiliği de kentte giriş-çıkışları yasakladı. Adana Valiliği de 15 gün süreyle giriş-çıkışları kısıtlarken, aynı süre boyunca gösteri ve yürüyüşleri de yasakladı. Valilik tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

"BU TÜR EYLEMLER KAMU DÜZENİNİ TEHLİKEYE DÜŞÜREBİLİR"

"Bu tür eylemlerin ilimizde düzenlenmesi durumunda kamu düzeni ve güvenliğinin tehlikeye düşebileceği, Koronavirüs ile mücadeleyi zafiyete uğratabilecek şekilde, kişiler arası teması arttıracağı, bu vesile ile salgınının yayılmasının önlenmesi ve genel sağlığın korunması amacıyla; muhtemel ziyaretlerde sosyal mesafe kuralına uygun hareket edilmesinin sağlanması, yapılması planlanan basın açıklamalarının yalnızca parti binaları içerisinde veya önünde 50 kişiyi geçmeyecek sayıda katılımcıyla sosyal mesafe kurallarına uygun olarak yapılması, yürüyüşler ile açık hava toplantısı, toplu karşılama ve uğurlama, park/bahçelere çadır ve stant kurulması gibi eylem/etkinliklere hastalığın yayılmasına neden olacağından müsaade edilmemesi, milletvekilleri hariç olmak üzere eylemlere katılmak için hareket edecek grupların ilimize giriş ve çıkışları Adana İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin 13 Haziran 2020 tarih ve 71 sayılı kararıyla 15 Haziran 2020 tarihi saat 24.00'ten itibaren 15 gün süre ile sınırlandırıldı. Bu ve benzeri istenmeyen olayların önüne geçilebilmesi, halk sağlığı, tesis olunan huzur ortamı ile milli güvenlik ve kamu düzeninin bozulmaması, Cumhuriyetin temel nitelikleri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, karşıt görüşlü gruplar arasında gerginliklerin yaşanabileceği şiddet içerikli sokak eylemlerinin meydana gelebileceği, katılımcı şahıslar ile diğer vatandaşlarımız arasında sözlü ve fiziksel olayların meydana gelebileceği nedeniyle, milletvekilleri hariç olmak üzere eylemlere katılmak için hareket edecek grupların ilimize giriş çıkışları 15 Haziran 2020 günü saat 00.01'den 29 Haziran 2020 günü saat 23.59'a kadar 15 gün süreyle sınırlandırılmıştır."

SAMSUN'DA GİRİŞ-ÇIKIŞLAR YASAKLANDI

Samsun'da tüm eylem ve etkinlikler ile kente giriş ve çıkışlar 20 Haziran'a kadar yasaklandı. HDP'nin Edirne ve Hakkari'den başlatacağı "Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü" öncesi eylem ve etkinlik yasaklamaları illerde yaygınlaşıyor. Samsun'da 14-20 Haziran tarihleri arasında açık alanda yapılacak tüm eylem ve etkinlikler ile kente giriş çıkışların yasaklandığına dair tebliğ Samsun HDP il örgütüne iletildi.

SOSYAL MESAFE VE PROVAKASYON İDDİASI

Samsun İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun 12 Haziran günü aldığı kararda, "14-20 Haziran 2020 tarihleri arasında ilimizde yapılması planlanan basın açıklamalarının, yalnızca parti binalarının içerisinde veya önünde 50 kişiyi geçmeyecek sayıda katılımcıyla sosyal mesafe kurallarına uygun olarak yapılabileceği yapılması planlanan yürüyüşler ile açık hava toplantısı, toplu karşılama ve uğurlama gibi eylem/etkinliklerin hastalığın yayılmasına neden olacağı öngörülerek müsaade edilmemesine. Olası provakatif eylemlerin önlenmesi ve salgın hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla milletvekilleri hariç olmak üzere, hastalığın engellenmesine yönelik olarak ilimizdeki eylemlere katılmak için hareket edecek grupların, şehirlere giriş ve çıkışların kısıtlanmasına karar verildi" denildi.