2014‘te düzenlenen Kobane eylemlerine ilişkin soruşturma kapsamında HDP'ye düzenlenen operasyona İstanbul Kadıköy'de tepki gösterildi.

2014‘te düzenlenen Kobane eylemlerine ilişkin soruşturma kapsamında 7 ilde 82 kişi için gözaltı kararı verildi.Gözaltı kararı verilen 82 kişi arasında HDP Merkez Yönetim Kurulu üyeleri Alp Altınörs, Ali Ürküt, Altan Tan, Gülfer Kaya, eski milletvekilleri Nazmi Gür, Ayla Akat Aka, Emine Ayna, Sırrı Süreyya Önder, Beyza Üstün, Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen de bulunuyor.

"KATLİAM EMİRLERİNİ VERENLER YAGILANACAK"

Operasyona tepki gösteren birçok kişi ve kurum İstanbul Kadıköy'de bir araya geldi. Basın açıklamasında konuşan HDP İstanbul Eş Başkanı Elif Bulut, "Mücadele hiç bitmiyor. Biz vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz. Kazanana kadar devam edeceğiz" dedi. İstanbul Eş Başkanı Erdal Avcı ise, "Bir gün, çok yakın bir tarihte katliam emirlerini verenler, bu komploları kuranlar tarih ve yasalar nezdinde yargılanacaklar" diye konuştu. HDP tarafından okunan basın açıklaması ise şu şekilde:

HDP'Yİ SUSTURMAYA GÜCÜNÜZ YETMEZ

"Türkiye bu sabaha, bir DARBE ortamında girdi. AKP-MHP ve iktidar bloğunun devlet içindeki ortakları; bugünkü rejimin 12 Eylül Darbesi’nin doğrudan devamı olduğunu ortaya koyan bir gözaltı kampanyası başlattılar."

"TALİMATLI SAVCILAR ÜZERİNDEN YENİ BİR SORUŞTURMA"

"2014 yılının Ekim ayında, DAİŞ katillerinin kuşattığı Kobanê halkıyla dayanışma eylemlerini engelleyemeyince, provoke eden ve ölümlere yol açan iktidar, daha önce açılan davalar elinde kalmamış gibi, talimatlı savcıları üzerinden sanki yeni bir soruşturma yürütüyor, toplu gözaltılar yapıyor."

"İKTİDARIN HALKA KARŞI DÜZENLEDİĞİ BİR KOMPLODUR"

"Bu girişim, ekonomiyi batırmış, dış politikada girdiği maceralardan kös kös geri adımlar atmış, korona salgını karşısında dünyanın en başarısız hükümetleri arasına girmiş, halkı salgın karşısında terk etmiş; sağlık alanında olduğu gibi eğitimde de okulların açıldığı ilk gün her şeyi eline yüzüne bulaştırmış iktidarın halka karşı düzenlediği bir komplodur."

"HDP HALKTIR"

"Bir taraftan halkın dikkatini kendi başarısızlıklarından uzaklaştırmak; bir yandan demokrasi mücadelesinin en önünde yer alan Halkların Demokratik Partisi'ni operasyonlarla, gözaltılarla susturmak hesabındadırlar. HDP Halktır. Susturmaya gücünüz yetmez."

NE OLMUŞTU?

46 kişinin yaşamını yitirdiği ve 882 kişinin yaralandığı 6-7 Ekim 2014’te yaşanan Kobane olaylarının üzerinden 6 yıl geçti. 12 Ekim 2014’te gerçekleştirilen Kobanê’ye destek eylemlerine ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü “Kobanê soruşturması” kapsamında 7 ilde 82 kişi için gözaltı kararı verdi.