Bugün 5 Mayıs Çarşamba. Tam kapanmanın 6. gününde bu kez semt pazarı genelgesi geldi. Çilingirler ise “Biz muaf değiliz, anahtarlarınızı unutmayın” uyarısı yaptı. Anket sadece AKP-MHP ittifakının değil, Erdoğan’ın da oy kaybettiğini ortaya koyuyor. Sansür genelgesi tartışmaları, pandemi kısıtlamaları ve politik polemikler günün diğer başlıkları olarak öne çıkıyor.

https://youtu.be/TaYCiOs_gIU

HEM İTTİFAK, HEM ERDOĞAN OY KAYBEDİYOR

Yapılan son araştırmalar sadece Cumhur İttifakı’nın değil, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da oy oranının düştüğünü ortaya koyuyor. Son dönemlerde öne çıkan pek çok gündemde Erdoğan’ın yurttaşları ikna edemediği, gündemi belirleyemediği ifade ediliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkında açılan “ellerini arkadan bağlamak suretiyle türbeye saygısızlık” soruşturmasını değerlendirdi: “Yürüyüş tarzımdan böyle bir anlam çıkarılması müthiş bir yaratıcılık.”

CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki polemik devam ediyor. Erdoğdu Erdoğan’ı suçladı, Erdoğan 250 bin liralık tazminat davası açtı.

TAM KAPANMADA HAYAT, BİLDİĞİNİZ GİBİ...

Tam kapanmanın 6. gününde kısıtlamalar ilişkin tartışmalar sürüyor, yeni gelişmelerle Türkiye’nin pandemi ile imtihanı sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında bugün yapılan görüşmede Sputnik V aşıları konuşuldu. Koronavirüs Bilim Kurulu ise bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanarak son gelişmeleri ele aldı.

Pandemi dönemi artan intiharlar gündemdeki yerini koruyor. İstanbul’da dün yaşanan ve tramvay kazası sanılan olayın aslında intihar olduğu ortaya çıktı. Bir yurttaş kendini tramvayın altına atarak yaşamına son verdi. Açıklanan veriler Nisan ayında intiharların arttığını ortaya koyuyor.

Pandemi döneminde çalışamayan müzisyenlere verilen 1000 liralık pandemi desteği bir ay daha uzatıldı. Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının idari izinli sayılması konusunda Sağlık Bakanlığı geri adım attı, ASM çalışanları 10-12 Mayıs'ta idari izinli sayılacak.

Tam kapanmaya ilişkin önemli bir uyarı Ankara Anahtarcılar ve Çilingirciler Odası’ndan geldi. Çilingirlerin muafiyet listesinde olmadığını belirten oda, “Anahtarınızı unutmayın, kapıda kalmayın” dedi.

İstanbul'da karantina yurdunda tutulan bir kişi, 6. kattan çarşafla kaçmaya çalışırken düştü ve yaşamını yitirdi.

#dokuz8YEREL I TAM KAPANMANIN KENTLERDEKİ YANSIMALARI

Gazeteci Bekir Güneş'in sunduğu #dokuz8YEREL Programı'nın bugünkü gündemi de "tam kapanma" süreciydi. Farklı kentlerden yayına bağlanan gazeteciler, pandemi ve kapanma sürecinde yaşananları aktardı.

#dokuz8EKOLOJİ I RİZE İKİZDERE'DE NELER OLUYOR?

Gazeteci, yazar, ekolojist Cemil Aksu moderatörlüğünde yayınlanan #dokuz8EKOLOJİ programının gündeminde ise Rize İkizdere'de halkın taş ocağına karşı verdiği mücadele vardı. Başından bu yana İkizdere halkının yanında olan HDP Milletvekili Murat Çepni ve İkizdere sakini Zeynep Baş, İkizdere direnişi ile ilgili detayları anlattılar.

https://www.youtube.com/watch?v=uH-seM8y1hc

SANSÜR GENELGESİNE TEPKİLER

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sansür genelgesine tepkiler devam ediyor. 1 Mayıs’ta engellenen Yol TV muhabiri Özge Uyanık suç duyurusunda bulundu, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Temsilcisi Erol Önderoğlu, “Gazeteci kamu yararı olduğu müddetçe her şeyi görüntüler” açıklaması yaptı. İzmir’de Pir Haber Ajansı Muhabiri Ersin Özgül “İfaden var” denilerek gözaltına alındı.

Camide Furkan Vakfı üyelerine yönelik biber gazlı müdahale ile gündeme gelen Gaziantep’de İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek emekliliğini istedi. Merkez Bankası anketine göre, Dolar ve enflasyon beklentisi yükseldi. Yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 13,81'e çıktı.

#dokuz8 YENİ YAZARLARLA BÜYÜYOR

#dokuz8Haber'de dün Meltem Yılmaz'ın yazısının ardından bugün de Doğancan Ülker ilk yazısıyla yerini aldı. Akademisyen ve girişimci Doğancan Ülker, "Binilebilecek son tren de kaçıyor: Bilişim" başlıklı ilk yazısında bilişim sektörünün sunduğu olanakları anlattı.

Mustafa Kara'nın gündeminde ise bugün ölüm yıldönümü olan şair Arkadaş Zekai Özger vardı. Mustafa Kara, özel bir gösterim ile izlediği Arkadaş Z. Özger belgeselini yazdı. "Merhaba Canım" adlı belgesel ilk olarak Mayıs ayı sonunda İstanbul Film Festivali'nde gösterilecek.