Koronavirüs salgını ile mücadele tedbirleri kapsamında ara verilen YHT seferleri, bu sabah Ankara-İstanbul seferiyle yeniden başladı.

Koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında 28 Mart’ta ara verilen Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferleri bu sabah başladı. İlk sefer, Ankara-İstanbul arasında saat 07.00'de yapıldı. Yüzde 50 kapasiteyle çalışacak trenlerin, günde 16 sefer yapması planlanıyor. Ankara-İstanbul, Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya, Konya-İstanbul hatlarında çalışacak trenler için yaklaşık 2 bin bilet satıldığı açıklandı.

YOLCU VE ÇALIŞANLARDA MASKE ZORUNLULUĞU

YHT seferlerine yeni kurallar da getirildi. Buna göre gar, istasyon ve trenlerde yolcular ve çalışanlara maske zorunlu olacak. Tren içinde sosyal mesafe kurallarına uygun bir şekilde çapraz sistemle oturulacak. Yolculara, yiyecek ve içecek ikram edilmeyecek, her seferin ardından detaylı dezenfektan çalışmaları yapılacak. Hastalık belirtisi gösteren yolcuların seyahat etmesine izin verilmeyecek.

"ÜCRET ARTIŞI OLMAYACAK"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, seferlerinin yeniden başlatılması dolayısıyla Ankara-İstanbul YHT gardan uğurlanması törenine katıldı. Karaismailoğlu, bilet ücretlerinde bir artışın olmayacağını belirterek, şu bilgileri aktardı: "Her yolcunun biletine ait koltukta oturması sağlanacak ve yer değişimlerine izin verilmeyecek. Seyahat sırasında covid19 belirtileri gösteren yolcularımız trendeki izolasyon bölümüne alınarak uygun olan ilk istasyonda sağlık görevlilerine teslim edilecek. Trenlerimizde yemek ve büfe hizmeti verilmeyecek. Tüm personelimizin salgın riskine karşı uygun koşullarda hizmet vermesi sağlanacak, trenlerimizin her sefer öncesinde ayrıntılı temizliği ve hijyen işlemleri yapılacaktır."

"HES KODU VE SEYAHAT BELGESİ OLMAYANLARIN SEYAHATİ İPTAL EDİLECEK"

Karaismailoğlu, YHT ile seyahat etmek isteyen yurttaşlardan bilet almak için HES kodu ve seyahat izin belgesi isteneceğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Vatandaşlarımız HES kodlarını Sağlık Bakanlığımızın mobil uygulamasından ya da SMS ile alacaklar. HES kodunun geçerli olduğu tespit edilirse bilet satışı yapılabilecek. Giriş-çıkış yasağı bulunan illerimize seyahat için verilen seyahat izin belgesi görevlilerimiz tarafından kontrol edilecek. Bu belgeyi ibraz edemeyenlerin seyahati iptal edilecek."