Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın LGBT+ bireyleri dışlayan hutbesine yönelik Ankara Barosu'nun açıklaması üzerine hükümet kanadından Erbaş'a destek tweetleri gelmeye başladı.

Devlet yetkilileri, Diyanet İşleri Başkanı Al Erbaş'ın LGBT+ bireyleri dışlayan hutbesine destek çıkmaya başladı.

ANKARA BAROSU HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Diyanet İşleri Başkanlığı, Ali Erbaş'a yönelik açıklama nedeniyle Ankara Barosu yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

ANKARA BAROSU'NDAN SORUŞTURMAYA DAİR AÇIKLAMA

Ankara Barosu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmaya ilişkin "Ankara Barosu tarihinde hiçbir zaman dini değerleri aşağılamadığı gibi, görevi gereği Anayasa ile güvence altına alınan din ve vicdan hürriyetinin her zaman savunucusu olmuştur" açıklamasını yaptı.

"DİN VE VİCDAN HÜRRİYETİNİN HER ZAMAN SAVUNUCUSU OLDUK"

Yapılan açıklamada, bir cümlenin alınarak sosyal medyada organize bir şekilde çarpıtıldığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: "Bu çerçevede, anılan yazı içeriğindeki 'çağlar öncesine ait' söylemi, İslam temelinde dini değerleri değil coğrafyadan ve tüm dinlerden bağımsız olarak dünya tarihinde çağlar boyunca yaşanan trajedilere vücut veren ayrımcı ve ötekileştirici zihniyeti ifade etmektedir. Uluslararası ve ulusal düzenlemelerle yasal güvence altına alınmış bulunan en temel insan haklarını savunmaya dönük ve hiçbir suç unsuru içermeyen bu açıklamamız nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkımızda soruşturma başlatıldığını öğrenmiş bulunuyoruz. Ankara Barosu tarihinde hiçbir zaman dini değerleri aşağılamadığı gibi, görevi gereği Anayasa ile güvence altına alınan din ve vicdan hürriyetinin her zaman savunucusu olmuştur."

"İLAHİ HÜKMÜ DİLE GETİRDİ"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Ankara Barosu tarafından eleştirilen Diyanet İşleri Bakanı Ali Erbaş hakkında, "Zamanı ve mekanı yaratan Allah’ın hükmüne dil uzatanlar bu dünyada da ahirette de hüsrandadır. İlahi hükmü dile getiren #AliErbaşyanlızdeğildir" ifadelerini kullandı.

"İSLAM'IN KAİDELERİ SORGULANAMAZ"

İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise, “İnsana kâinatta hak ettiği değeri göstererek, evvelimizi ve ahirimizi kul olmanın idrakiyle aydınlatan yüce dinimiz İslâm’ın kaideleri, Ali Erbaş hocaya münasebetsizce saldıranların keyiflerine göre sorgulanacak kaideler değildir” ifadelerini kullanarak Erbaş'a sahip çıktı.

İHD DE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU

İnsan Hakları Derneği, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın, “İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir, bunun hikmeti. Yılda yüzbinlerce insan gayri meşru ve nikahsız hayatın islamî literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu HIV virüsüne maruz kalıyor” ifadeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. İHD, suç duyurusuna gerekçe olarak, hutbenin nefret cinayetlerine zemin hazırlamasını göstermiş ve Erbaş'ın görevden alınması çağrısını yapmıştı.

AKARA BAROSU: ERBAŞ, ÇOCUK TECAVÜZLERİNE GÖZLERİNİ KAPATMASI KARŞILIĞINDA MAAŞ ALIYOR

Ankara Barosu’ndan yapılan açıklamada, “Görevde olduğu süre boyunca çocuk tecavüzcülerine gözlerini kapatıp kadın düşmanlığının manevi zeminini dini söylemlerle meşrulaştırma çabası karşılığında maaş alan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın deprem, LGBTİ+, kadın ve çocuk söylemlerine rağmen halen görevde kalması durumunda, sonraki konuşmasında halkı ellerinde meşalelerle cadı diye kadın yakmaya davet etmesi kimseyi meydanlarda şaşırtmamalıdır" denilmişti.

ADALET BAKANI BAROYU İŞARET ETTİ

Ankara Barosu'nun açıklaması üzerine Erbaş'a sahip çıkanlara Adalaet Bakanı Abdülhamit Gül de katıldı. Gül, “Diyanet İşleri Bakanı Sayın Ali Erbaş’ın Cuma hutbesinde naklettiği dini hükümler nedeniyle Ankara Barosu’nun rahatsızlığını ifade eden ve yer yer haddi zorlayan açıklamasını esefle karşılıyorum” açıklamasını yaptı.

BARO YÖNETİCİLERİ HAKKINDA SORUŞTURMA

Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı,  Ankara Barosu yöneticileri hakkında 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama' suçundan soruşturma başlattı.