İBB, Adalar’daki faytona koşulan atları belediye, STK ve üniversitelerin sahiplendiğini açıkladı.

İBB, Adalar’daki faytona koşulan atları belediye, STK ve üniversitelerin sahiplendiğini açıkladı. Hayvanların yüzde 77’si kamu kurumlarına gönderildi. Kalanların yüzde 17’sini bireyler, yüzde 5’ini STK’lar ve yüzde 1’ini de muhtarlar sahiplendi. Mevzuat gereği mikroçipleri takılıp sağlık raporları alınarak sahiplendirilen atlar, ilgili kurumlara protokolle teslim edildi. Böylece belediyenin yükümlülüğü sona erdi. Atların izlenmesi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sorumluluğuna geçti.

DEVLET ÜNİVERSİTELERİNE 60 AT VERİLDİ

Açıklamada taleplerin iki ila 100 arasında değiştiği, bu süreçte atlara yönelik en yoğun ilginin yerel yönetimlerden geldiği kaydedildi. Buna göre Kastamonu, Mersin, Niğde, Nevşehir, Ardahan, Kayseri, Aydın, İstanbul, Tokat, Yozgat, Sivas, Hatay, Adıyaman ve Kütahya’dan çeşitli belediyeler, toplam 605 at sahiplendi. Bu işlemlerin yaklaşık yüzde 30’u AKP, MHP ve BBP’li belediyelerce gerçekleştirildi. İstanbul, Elazığ ve Nevşehir’deki üç devlet üniversitesine toplam 60 at verildi.

İSTANBUL'DA MUHTARLIKLAR DA 5 AT SAHİPLENDİ

Kayseri ve Ankara’daki STK’lar toplam 42 ata talip oldu. İstanbul, Yozgat, Kayseri ve Erzincan’dan başvuru yapan kişilere 148 at gönderildi. İstanbul’da muhtarlıklar tarafından da beş at sahiplenildi.

"ŞAHIS VE STK'LARIN SAHİPLENDİĞİ ATLARLA İLGİLİ BİLGİ ALINABİLMEKTE"

Belediyenin açıklamasında şunlar kaydedildi: “Kamu kurum ve kuruluşlarına bedelsiz devir ile sahiplendirilen atlar, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluluğunda yer almaktadır. Sahiplenilen atlarla ilgili tasarruf ilgili kamu kurumu uhdesinde kalmaktadır. Şahıs ve sivil toplum kuruluşlarına sahiplendirilen atlarla ilgili iletişim sağlanmakta, atların durumu hakkında bilgi alınabilmektedir. İlgili mevzuat doğrultusunda sahipli atların takibi Tarım ve Orman Bakanlığı teşkilatınca gerçekleştirilmektedir. Atların sahiplendirilmesi ile ilgili taahhütte; atların sahiplenen kişilerce bir yıl boyunca bakımının yapılması şartı yer almakta olup, en az bir yıl boyunca atlara bakmayı kabul eden kişilere sahiplendirilmiştir. Ada’da kalan kurumumuza ait 115 at, İBB’nin atlı zabıta gibi çeşitli hizmetlerinde kullanılmak üzere şartları iyileştirilen at ahırlarında yaşamlarını sürdürmektedir.”