İBB Sözcüsü Murat Ongun, Askıda Fatura uygulamasının ödeme sistemine yurt dışı kaynaklı siber saldırı gerçekleştiğini duyurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından başlatılan Askıda Fatura uygulamasının ödeme sistemine yurt dışı kaynaklı bir siber saldırı gerçekleşti. İBB Sözcüsü Murat Ongun,Twitter hesabından yaptığı açıklamada saldırının ardından sitenin yurt dışı erişime kapatıldığını duyurdu. https://twitter.com/Mrt_Ongun/status/1258364204622413824?s=20 İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan 'askıda fatura' kampanyasına başvuranların sayısı 52 bini geçti. Siber saldırı nedeniyle yurt dışı erişimine kapatılan İBB’nin Askıda Fatura uygulamasında son duruma göre hayırseverler, 52 bin 598 ihtiyaç sahibinin 6 milyon 630 bin 749 TL'lik faturasını ödedi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 4 Mayıs’ta duyurusunu yaptığı Askıda Fatura uygulaması, ihtiyaç sahibi aileler ile hayırseverleri buluşturdu. 2 gün boyunca sisteme ihtiyaç sahiplerinin faturalarını kaydetmesinin ardından 6 Mayıs’ta ödeme sistemi açıldı ve hayırseverler ihtiyaç sahibi vatandaşların faturalarını ödemeye başladı.

SİBER SALDIRI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yoğun ilgi gören uygulamaya dün gece yurt dışından siber saldırı gerçekleştirildi. Bunun üzerine sitenin erişimi yurt dışına kapatıldı. Ancak yardıma destek düşmedi. Sisteme eklenen ve ödenen fatura sayıları sürekli artıyor.

50 BİNDEN FAZLA KİŞİNİN FATURASI ÖDENDİ

Son olarak 7 Mayıs 12.30 itibarıyla sistemde ödenen fatura sayısı 50 bini aştı ve 52 bin 598’i buldu. Dün açılan ödeme sisteminde şu ana kadar 6 milyon 630 bin 749 TL’lik fatura ödenmiş durumda. Şu an sistemde 80 bin 994 adet fatura da askıda ödenmeyi bekliyor.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

‘https://askidafatura.ibb.gov.tr’ adresinden erişilebilen sisteme, İBB tarafından onaylanmış ihtiyaç sahibi aileler, ödeme güçlüğü çektikleri faturalarını bırakıyorlar. Daha öncesinde sosyal yardım talebinde bulunmamış kişiler ise ‘https://sosinc.ibb.gov.tr’ adresinden talepte bulunarak bu süreci başlatabiliyor.

İHTİYAÇ SAHİBİ İNCELEME İLE BELİRLENİYOR

İBB sosyal yardım incelemelerini oldukça hızlı sonuçlandırarak ihtiyaç sahiplerini onaylıyor. Askıya eklenecek faturaların, ihtiyaç sahibi olduğu onaylanmış kişilere ait olması gerekiyor. Bütçesi el veren herkes aynı sistem üzerinden fatura alarak bir ihtiyaç sahibine destek oluyor.

İMAMOĞLU DA SON VERİLERİ PAYLAŞTI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, askıda fatura kampanyasına ilişkin paylaştığı mesajda şunları söyledi: "Dayanışma ile ne güzel oluyorsun İstanbul Askıda Fatura kampanyamızla 30 saatte 56.573 ailenin 7.307.612 TL değerindeki faturası ödendi. Düzenli olarak bu verileri vatandaşlarımızla paylaşmaya devam edeceğiz. Destek veren herkese teşekkürler." https://twitter.com/ekrem_imamoglu/status/1258396765461626881?s=20