Sosyal medya üzerinden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “kel kafalı zat” dediği için hakkında soruşturma başlatılan ancak takipsizlik kararı ile sonuçlanan Avukat Tugay Bek’in, bu kez de bir müvekkiline aynı gerekçeyle soruşturma başlatıldı.

Daha evvel sosyal medya hesabından İçişleri Bakanı Süleyman Soyluya “kel kafalı zat” dediği için hakkında soruşturma açılan ancak takipsizlik kararı verilen Avukat Bek aynı gerekçe ile bu kez de bir müvekkili hakkında soruşturma başlatılmasına Bek, acaba “Yasalar mı değişti” diye tepki gösterdi. Avukat Bek, Siirt’te cinsel saldırı sanığı uzman çavuş Musa Orhan’ın tutuklaması için yapılan sosyal medya kampanyasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu eleştirilmişti. Soylu’nun konuyla ilgili açıklamaları hakkında “tecavüz sanığının yanında olduğu” eleştirisi getiren birçok kişi için soruşturma başlatıldı. Bunlardan biri de Bek’in, Soylu’ya ‘kel’ diyen müvekkili oldu.

‘NEDEN SORUŞTURMA BAŞLATILIYOR?’

Evrensel’den Volkan Pekal’in haberine göre, soruşturma konusu yapılan #sensuskel hastagi ile yapılan paylaşımların Anayasa Mahkemesi kararıyla iptal edilen “sanal devriye faaliyetleri” ile tespit edildiği ortaya çıktı. Kendisine açılan soruşturmada verilen takipsizlik kararına dikkat çeken Tugay Bek, kararda “idari konumdaki görevlilerin sözlerine ve eylemlerine getirilen eleştirilere daha fazla hoşgörü göstermeleri gerektiğinin belirtildiğini” hatırlattı. Bek, “O zamandan bugüne kanunlar da değişmedi. O halde neden soruşturma açılıyor?” diye sordu.

‘TOPLUMU KORKUTMAK İSTİYORLAR’

Tugay Bek, “Toplum korksun sinsin itiraz etmesin isteniyor. Gelinen aşamada İçişleri Bakanına ‘kel’ demenin dahi soruşturma konusu yapılması ifade hürriyetinin sınırlarının ne ölçüde daraldığının açık göstergesi” dedi. Tugay Bek, Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre polisin soruşturma işlemlerine ancak ihbar veya şikayet üzerine başlayabileceğini, her bir soruşturma işlemi için ayrıca savcılık talimatı alınması gerektiğini belirterek, “Anayasa Mahkemesinin temel hak ve hürriyetleri orantısız şekilde sınırlandırdığı için iptaline karar vermesine rağmen kolluğun ‘sanal devriye faaliyetini’ sürdürdüğü görülüyor” dedi.