İBB’ye bağlı İETT Genel Müdürlüğü’nde Mali Hizmetler biriminde çalışan S.I.’nın, kurumdan ayrılan ve tazminat için mahkemeye başvuran eski çalışanların evrakları üzerinden 21 kez usulsüz para çıkışına imza attığı iddia edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İETT Genel Müdürlüğü Mali Hizmetler biriminde çalışan S.I.’nın kurumdan ayrılan ve tazminat için mahkemeye başvuran eski çalışanların evrakları üzerinden kurumu dolandırdığı iddia edildi. İETT Mali Hizmetler biriminde ekonomist kadrosunda 17 yıldır çalışan S.I., 90 bin ile 150 bin TL arasında değişen miktarlarda 21 kez usulsüz para çıkışına imza attığı tespit edildiği belirtildi.

GÖZALTINA ALINIP SERBEST BIRAKILDI

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, kurumda çalışıp ayrılan ve tazminat için mahkemeye başvuran kişilerin dosyaları üzerinden sahte alacaklılara banka havalesi yapıldı. Havale işlemi için kurum yöneticilerinin bazılarının ise imzalarının taklit edildiği belirtildi. Olayın bir banka çalışanının 138 bin 900 TL tazminatını almak için bankaya gelen bir gençten şüphelenmesiyle ortaya çıktı. Yapılan ihbar üzerine İETT Genel Müdürlüğü, Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Şüpheli İETT çalışanı 13 Aralık’ta gözaltına alındı. Aktarılan paranın iade edilmiş olması nedeniyle şüpheli savcılık tarafından yurtdışı yasağı konularak serbest bırakıldı.

2016’DAN BERİ YAPTIĞI ÖĞRENİLDİ

Bunun üzerine, kurum kendi içinde idari soruşturma başlattı. İlk incelemelerde, son günlerde bu şekilde 11 ayrı kişiye usulsüz para transferi yapıldığı öğrenildi. Geriye dönük sürdürülen araştırmada 2019 yılında çok sayıda dosya üzerinden yaklaşık 6 milyon liralık transfer yapıldığı ortaya çıkarıldı. İETT çalışanının 2016’dan beri benzer transferleri yaptığı öğrenildi. Sahte belge düzenleyerek ödeme emirleri çıkardığı, belgelere Daire Başkanları’nın imzalarını attığı tespit edildi. Kurumu maddi zarara uğratarak zimmetine para geçiren şüphelinin suç ortaklarının olup olmadığı da araştırılıyor. İETT Teftiş Kurulu tarafından yürütülen soruşturma tamamlandığında, konuya dahil olan başka personel olması halinde savcılığa yeni bir suç duyurusunda bulunulacak.