dokuz8GÜNDEM Özel Programı'na katılan İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, Van'daki tekne faciasında hayatını kaybedenlerin sayısının 32'ye yükseldiğini belirtti. Melet, 2019 yılından bu yana Van'da 81 mültecinin hayatını kaybettiği bilgisini de paylaştı, yetkililere çağrıda bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Murat Melet, dokuz8GÜNDEM Özel Programı'nda Bekir Güneş'in konuğu oldu. Melet, Güneş'in Van'daki tekne faciası ve yaşanan hak ihlallerine ilişkin sorularını yanıtladı. Melet, tekne faciasında hayatını kaybedenlerin sayısın 32'ye yükseldiğini bilgisi verdi.

"TEKNEDE KAÇ KİŞİ OLDUĞUNA DAİR NET BİLGİ PAYLAŞILAMIYOR"

İHD Şube Başkanı Melet, tekne faciasında hayatını kaybedenlerin sayısının 32'ye yükseldiği bilgisini paylaşarak, "Bu Van'da yaşanan ilk facia değil. Günlerdir arama faaliyetleri devam ediyor, fakat maalesef şu ana kadar 32 insanın cansız bedenine ulaşıldı. Bu teknede sayının çok fazla olduğu söyleniyor. Teknede kaç kişinin olduğuna dair henüz bir netleşmenin olmadığını belirtebiliriz. Kimileri 60 kişi, kimileri ise 80 kişi olduğunu söylüyor" diye konuştu. https://soundcloud.com/dokuz8haber/dokuz8gundem-ozel-vandaki-tekne-faciasinda-son-durum-ne

"ÜZERİNDEN 18 GÜN GEÇTİ, AMA..."

Arama kurtarma faaliyetlerinde zafiyet olduğunu da aktaran Melet, "Arama kurtarma faaliyetlerinde bir zafiyet olduğunu söylemek gerekiyor. 18 gün geçmesine rağmen tekne olduğu belirtilen kişilerin daha yarısına ulaşılamadı" ifadelerini kullandı.

"FACİA ANA AKIM MEDYADA GÜNDEM MADDESİ OLMADI"

Murat Melet, facianın medyada ve kamuoyunda yeterince yer almadığını eleştirerek, "Günlerdir bu insanlara ne sağ ne de cansız bedenlerine ulaşılamadı. Ama dikkat ederseniz bu facia, Türkiye'nin ana akım medyasında neredeyse gündem maddesi olmuyor. Haberler geçiştirilerek yapılmaya çalışılıyor. Halbuki burada yok olan insanlıktır" dedi.

"İNSANA YETERİNCE DEĞER VERİLMİYOR"

Yaşanan faciaya herkesin kulak tıkadığını vurgulayan Murat Melet, şöyle devam etti: "Ana akım medyada yer almadığı gibi, dünyadan da herhangi bir açıklama yapılmadı. Mültecilerin Van'da da kaderine terk edildiğini görüyoruz. Aslında bizim tepkimiz bunadır. Yeterince insana değer verilmediğini ve yeterince insanın sahiplenilmediğini görüyoruz." https://www.youtube.com/watch?v=lB-FIT21Ff0

"VAN'DA 2019 YILINDAN BU YANA 81 MÜLTECİ HAYATINI KAYBETTİ"

Van'da hayatını kaybeden ve raporlara yansıyan bilgileri de paylaştı: "Van'da 2019 yılından bu tarihe kadar güvenlik güçleri tarafından 1021 mültecinin gözaltına alındığını biliyoruz. Ancak bunlar bizim elde ettiğimiz veriler, bir de elde edemediğimiz veriler mevcut. Yine 2019 yılından bu yana sadece Van'da 81 mülteci yaşamını yitirdi."

"TÜRKİYE DE AVRUPA DA MÜLTECİLİK ANLAŞMALARINA UYMUYOR"

İHD Van Şube Başkanı Melet, mültecilerin hakkını koruyan anlaşmalara uyulmadığına dikkat çekere, "Türkiye de dünya devletleri de mültecilik anlaşmalarına uymuyor. Avrupa'nın göçmenler konusunda çifte standart uyguladığını, hatta ikiyüzlülük yaptığı çok net bir biçimde söyleyebiliriz" diye konuştu.

"MÜLTECİ SORUNU, BİR İNSANLIK SORUNUDUR"

Avrupa'nın mültecilere yönelik tavrını "ikiyüzlülük" olarak niteleyen İHD Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Siyasetçiler veya partiler, mülteci sorununa insan eksenli değil, kendi politik çerçevesinde yaklaşıyor. İnsan üzerine pazarlık yapılan bir yerde, insani değerlerden bahsedemeyiz. Bütün devletler oturup düşünmeli ve hiçbir insanın üzerinden pazarlık yapmaması gerektiğini görmeli. Mülteci sorunu, bir insanlık sorunudur."