dokuz8HABER/Yağız Barut  (@yagizbarut35)
İHD İzmir şubesi, HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven’in Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasına yönelik başlatmış olduğu, cezaevlerine yayılan süresiz-dönüşümsüz açlık greviyle ilgili "Yeni acılar yaşanmaması için tecrit kaldırılsın" açıklaması yaptı.
İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven’in Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasına yönelik başlatmış olduğu, daha sonra ülke çapında tüm hapishanelere yayılan süresiz-dönüşümsüz açlık greviyle ilgili bir açıklama yaptı. Leyla Güven’in sağlık durumunun hayati risk taşıdığı söylenen açıklamada, “Sayıları her geçen gün artan mahpuslara yönelik ağır hak ihlalleri yaşanmaması için İHD İzmir Şubesi, ÖİHD İzmir Şubesi, ÇHD İzmir Şubesi, Ege Tuhay-Der, TİHV İzmir Temsilciliği ile ortak bir koordinasyon içerisine girilmiştir. Koordinasyonun temel amacı ise, bölgemiz hapishanelerinde yaşanan hak ihlallerinin takibi, açlık grevindeki mahpusların izlenmesi, temel tıbbi bakımlarının aksatılmaması noktasında cezaevi idareleri, cumhuriyet başsavcılıkları ile diyaloğa girilmesi, hapishanelerdeki tecrit uygulamalarının kaldırılması ile işkence ve kötü muamele yasağına aykırı eylemlerin önlenerek sorumlular hakkında etkili soruşturma yöntemlerine başvurulmasını amaçlamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

“MAHPUSLARIN SAĞLIK TAKİBİ ZORLAŞIYOR”

Ege Bölgesi hapishanelerinde yapılan görüşmelere yer verilen açıklamada, “Edinilen bilgilere göre hapishane idareleri, mahpusların tıbbi hakları olduğu bilinci ile hareket etmiyor. Mahpusların tıbbi hakları çerçevesinde hareket edilmemiş olması nedeniyle bir kısım mahpusun hızlı kilo kaybına maruz kaldıkları ve bunun önüne geçilememesi halinde ileri de sağlık açısından kalıcı ve daha ağır sonuçlar doğurabileceği belirtilmektedir. Birçok hapishanede açlık grevinin hekim gözetiminde sürdürülmediği, bir kısım hekimin ise meslek etiğine ve gerekli bilinç ve donanımla yaklaşım göstermedikleri rapor edilmiştir. Açlık grevindekilerin vücut endeksinin takibini sağlayacak düzeyde düzenli tahlil ve ölçümlerin yapılmaması sürecin sağlıklı takibini zorlaştırmaktadır” vurgusu yapıldı. Başta Leyla Güven olmak üzere süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde bulunan mahpusların sağlıklarının tehlikeye girmemesi ve yeni acıların yaşanmaması için Adalet Bakanlığı’nın İmralı’daki tecridi kaldırmasına yönelik çağrı da yinelendi.