Mustafa Koçak’ın eyleminin 297’nci gününde hayatını kaybetmesi üzerine ölüm orucundaki diğer isimlere dikkat çeken İHD İzmir Şubesi, "Yarın geç olabilir" uyarısında bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Kırıklar 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde "yeniden yargılanma" talebiyle başladığı açlık grevi eylemini ölüm orucuna çeviren ve eyleminin 297’nci gününde hayatını kaybeden Mustafa Koçak ilişkin yazılı açıklama yaptı. Adil yargılamanın en temel insan hakkı olduğunun altı çizilen açıklamada, Koçak’ın anne ve babasının sesine kimsenin karşılık vermediği ifade edildi.

"İBRAHİM ÖLMESİN TÜRKÜ SÖYLESİN"

Ölüm orucundaki bir diğer isim olan Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek için geç kalınmamasını isteyen İHD’nin açıklamasında, "Ölmesin diyoruz. Yaşasın. Çünkü talepleri çok masumdu. Hala aynı masumluğunu koruyor bu talepler. Helin, 'Türkü söylemek istiyoruz. Türkülerimiz susmasın, halaylarımız durmasın' dedi. Yine kimse sesine ses olmadı. Ya 'Türkülerinizden vazgeçin' ya da 'Ölün' diyorlardı. Vazgeçmediler türkülerinden, Helin gitti. İbrahim ölmesin, türkü söylesin" denildi.

"ÖLÜMLERİNE İZİN VERMEMELİYİZ"

Yine "adil yargılama ve adalet" diyen avukatların cezaevlerinde açlık grevini ve ölüm orucu eyleminin sürdüğü hatırlatan İHD, "Talepleri sadece Adalet...'Hukuksuz yargılanmaya hayır' diyorlar ve en temel insan haklarından birisi olan adil bir yargılama istiyorlar. Kendileri ile birlikte binlerce hükümlü ve tutuklunun cezaevlerinde ölüme terk edildiklerini de dile getiriyorlar. Hukukçuların da seslerine ses olmalı, adalet diyen yürekleri duymalı ve ölmelerine izin vermemeliyiz. Yarın çok geç olabilir!" diye seslendi.