dokuz8GÜNDEM canlı yayınına katılan gazeteci Sibel Hürtaş ve Siyasal İletişimci Evren Barış Yavuz gündemi değerlendirdi. İktidarın son dönemde gerçekleştirdiği hamleler hakkında konuşan Yavuz, "AKP’nin niyeti, CHP-HDP arasında bir gerilim örgütlemek, bir suçlama ilişkisine dönüştürmek, CHP sahip çıktığı durumda da 'bakın bunlar yan yana' demek" dedi.

İşte dokuz8GÜNDEM canlı yayının öne çıkan konu başlıkları

BERBEROĞLU'NUN TAHLİYESİ

Milletvekilliği düşürüldükten sonra tutuklanan ve sonrasında tahliye edilen Enis Berberoğlu hakkında konuşan gazeteci Sibel Hürtaş, "Berberoğlu daha önce 18 ay cezaevinde yattığı için, cezasını açık cezaevinde geçirecekti. Son düzenleme ile açık cezaevinde yatan mahkumlar ev iznine yollanıyor. Bu nedenle tahliye olmuş olabilir. HDP'li vekiller ise bu düzenleme kapsamına girmiyor" dedi.

"MUHALEFET BLOĞU KIRILMAK İSTENİYOR"

Vekilliklerin düşürülme zamanına dikkat çeken Hürtaş, "Neden meclise şimdi böyle bir fezleke geldi. Gerilim siyasetine geldi. Muhalefet bloğunu kırmak bunun parçası. CHP’nin içine yönelik bir hamle olarak değerlendirebiliriz. Ayrıca HDP'liler hakkında Meclis'te 600 fezleke olduğunu da belirtmek gerek" dedi.

CHP VE HDP'NİN BİR ARAYA GELMESİ İSTENMİYOR

Milletvekillikleri düşürülen ve tutuklanan vekiller hakkında konuşan Siyasal İletişimci Evren Barış Yavuz ise, "AKP’nin niyeti, CHP-HDP arasında bir gerilim örgütlemek, bir suçlama ilişkisine dönüştürmek, CHP sahip çıktığı durumda da 'bakın bunlar yan yana' demek. Kendi yönettiği bir gündemle toplumsal muhalefeti dağıtıp, köşelere sıkıştırmak istiyorlar" dedi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI

Cumhurbaşkanı ve AKP Geneş Başkanı Erdoğan'ın önce ilan ettiği sonra iptal ettiği yasaklar ile ilgili de konuşan Hürtaş, "Sokağa çıkma yasağı yokken de sokağa çıkamadı insanlar. Diyarbakır’da ne oldu? Binadan çıkmalarına izin verilmedi. Ankara’da ne oldu? Meclis Çankaya kapısından milletvekilleri yürüyüş yaptılar, 300 metre ileride engellendiler. Gözlüğü kırıldı, ceketi yırtıldı. Bugün ile olası bir yasağın olacağı yarın arasında bir fark göremiyorum ben bu anlamda" ifadelerini kullandı.

İKTİDAR BLOĞU TEK Mİ?

AKP'nin attığı adımların geçmişte olduğu gibi kararlı ve bir plan doğrultusunda atılmadığını söyleyen Yavuz, "Hep AKP üzerinden tartışmayı adet edindik, ama kabul etmeliyiz ki karşıda bir koalisyon var. İçinde VP’den, Ergenekon süreçlerinde adı anılan bazı isimlerden, devlet kadrolarında çeşitli görevler yapmış bürokratlara kadar bir kitle var. Bunlar HDP’yi siyaseten kaldırmak istiyorlar. Önümüzdeki süreçte mevcut krizi aşabilmek için çeşitli ayak oyunları olacak. Muhalefet nasıl cevap verecek. Yeni cumhurbaşkanlığı sistemi 2 yılda enkaza dönüştü" dedi.

SOYLU HANGİ İTTİFAKIN PARÇASI?

İktidar bloğu ve ittifaklar hakkında söz alan Hürtaş ise, "Süleyman Soylu ortada yok. Süleyman Soylu'nun ilk istifa ettiğinde, AKP’den ve kabineden hiç ses çıkmamıştı. Sadece Hulusi Akar bir destek mesajı vermişti. BBP Genel Başkanı ve MHP’lilerin mesajları vardı. MHP-BBP-VP ‘nin AKP’yle yaptığı bir iittifakla karşı karşıyayız.  Süleyman Soylu’nun durumunu farklı değerlendirmemek gerekiyor. Soylu ve ittifaklar üzerinden değerlendirmek gerekiyor" dedi.

ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI

Son dönemde gündeme gelen erken seçim tartışmaları üzerine konuşan Hürtaş, "Bir erken seçim beklentisi olduğunu söyleyemem. Bir baskın seçim ihtimalinden bahsedilmişti, ama onu da beklemiyorum. AKP ve MHP açısından bir hazırlıkları olduğunu söyleyemem. Muhalefete direk sordum, Türkiye bir krizden geçiyor, kim sandığa çağırırsa o kaybeder dediler. Fakat önümüzdeki bahar için bir seçim konuşuluyor. 2023’e kadar seçim olmayacak diye bir algısı yok Ankara’nın, onu net söyleyebilirim" şeklinde konuştu.

ORTAK BİR HAYALE İHTİYACIMIZ VAR

Türkiye'de muhalefetin bir arada olmaya ve birlikte hareket etmeye ihtiyacı olduğunu söyleyen Yavuz, "Esas mesele, Türkiye’de hala yeni bir girizgaha ihtiyaç var. Kitleler sansasyonun içinde darmadağın oluyorlar. Bir hafızayı diri tutup, bir hakikat, bir gelecek ufkunu birlikte örmek lazım. İstanbul ittifakı bir seçim başarısıdır ancak bir kampanya başarısı değildir. Sanıldığı kadar azınlıkta değiliz, sanıldığı kadar az değiliz, ancak kafası zaman zaman karılan bir kitleyiz, yoksunuz yoksuluz. Yüzlerce kanalımız yok, küçük imkanlarımız var. ama iğneyle kuyu kazmıyoruz, şimdi daha büyük araçlarımız var. Sokağın ufku yok, ortak bir hayale ihtiyacı var. Yayının tamamı için: