HDP İzmir Başkanlığı’na silahlı baskın düzenleyen Onur Gencer, parti üyesi ve çalışanı Deniz Poyraz’ı öldürdü. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “partide yapılması planlanan 40 kişilik toplantı ertelenmemiş olsaydı çok daha büyük bir katliam yaşanacağını” söyledi. HDP’den yapılan açıklamalarda azmettiricinin iktidar olduğu dile getirildi. HDP’ye yönelik saldırıya muhalefet tepki gösterdi, saldırının “ülkenin huzurunu ve demokratik siyaseti hedeflediği” vurgulandı. Günün öne çıkan başlıklarını sizin için derledik.

HDP’YE SİLAHLI BASKIN: 1 KİŞİ KATLEDİLDİ

HDP İzmir İl Başkanlığı’na silahlı baskın düzenlendi, parti çalışanı Deniz Poyraz katledildi. Gözaltına alınan saldırgan Onur Gencer’in “ülkücü işaretli” paylaşımlar yaptığı, Suriye'ye “görevli” olarak gittiği ve elinde otomatik silahlarla paylaşımlarda bulunduğu ortaya çıktı. Saldıran Onur Gencer’in işlediği cinayetin ardından Poyraz’ın fotoğrafını Whatsapp hesabından paylaştığı öğrenildi. Saldırıda yaşamını yitiren HDP üyesi Deniz Poyraz’ın ise daha önce de ülkücüler tarafından öldürülmek istendiği ortaya çıktı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP İzmir İl Başkanlığı’nda önceden planlanmış 40 kişilik toplantı olduğunu, bu toplantının son anda ertelendiğini belirterek, “ertelenmeseydi daha büyük bir katliam yaşanacağını” söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, AKP Sözcüsü Ömer Çelik ile pek çok siyasi parti ve siyasetçi saldırıyı kınadı.

HDP’ye yönelik saldırı İstanbul’da ve Türkiye’nin pek çok yerinde protesto edildi. Yapılan açıklamalarla provokasyon uyarısı yapıldı. HDP Genel Merkezi’ne dayanışma ziyaretinde bulunan emek ve demokrasi güçleri, birlikte mücadele çağrısı yaptı. Sedat Peker de saldırının ardından Twitter’da paylaşım yaparak provokasyonlara karşı uyardı, daha büyük saldırıların gelebileceğini söyledi. HDP’ye yönelik saldırı akılllara son dönemde AKP-MHP iktidarından gelen tehdit açıklamalarını gündeme getirdi.

CANLI YAYIN I İzmir'de HDP binasına saldırı

#dokuz8GÜNDEM Özel programında İzmir’de yaşanan saldırıya dair güncel bilgiler paylaşıldı. Gazeteci Bekir Güneş ile Habere Güven Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Güven Boğa’nın sunduğu programda HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz saldırıyı değerlendirdi. Programda ayrıca KHK Platformu'ndan Münir Korkmaz da yer aldı.

https://www.youtube.com/watch?v=zvhmUoBQOUs

VEYİS ATEŞ İSTİFA ETTİ, MAFYADAN MAAŞLI VEKİL GÜNDEMDE

Sedat Peker’in videolarının yarattığı sarsıntı durulmuyor. Sedat Peker’in “para almakla ve derin ilişkilerle itham ettiği” Habertürk sunucusu Veyis Ateş istifa etti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun daha önce sözünü ettiği “mafyadan 10 bin dolar maaş alan milletvekili”nin şu anda milletvekili olmadığı belirtili. TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile dün görüşen Soylu’nun bu bilgiyi Şentop’a verdiği öğrenildi. TBMM Başkanı Şentop ise “Öncelikle şunu ifade edelim, kastettiği isim TBMM’de milletvekili olan bir kişi değil” diyen Şentop, Soylu’nun henüz bir isim söylemediğini söyledi.

GÜNÜN YAZILARI

HAKİM Koordinatörü Fatma Biltekin, gündemdeki Hayvan Hakları Yasası'nı #dokuz8 için değerlendirdi. Biltekin, “Sesimiz çok çıkıyor, çünkü hayvanların bizden başka kimsesi yok!” başlıklı yazıda AKP iktidarının çıkarmaya çalıştığı yasayı yorumladı.

Dr. Ayşegül Tözeren ise biyoekonomi ve Tarım 4.0 yazılarına devam ediyor. Tözeren’in yeni yazısının başlığı, “KalemYapay zekâ destekli tarımın geleceği: Sayborg çiftçiler yolda mı?” oldu.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ BAŞLIKLARI

Saadet Partisi’ni Cumhur İttifakı çizgisine çekmeye çalışan Oğuzhan Asiltürk’ün yeğenine jandarma ihalesi verildiği ortaya çıktı.

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın yurttaşların tüm bilgilerine ulaşma yetkisine onay verdi.

TBMM’de kabul edilen Ceza İnfaz Yasası, hükümlülerin iletişiminin dinlenmesine olanak tanıyor.

İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nuray Çağlar, Marmara Denizi’nde ölümcül hidrojen sülfür gazı tespit edildiğini duyurdu.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Nevzat Tarhan, İstanbul Sözleşmesi'nin "ensest ilişkinin önünü açtığını" ileri sürdü.

Tiyatrocu Levent Üzümcü'nün ardından Şevket Çoruh da sosyal medya hesabından Anayasa’nın 64. maddesi ile ilgili video paylaştı.

Çin, kendisine ait uzay istasyonunun inşa çalışmaları için uzaya 3 astronot gönderdi.

CANLI YAYIN I HIV kimin meselesi?

#dokuz8SivilToplumSaati programının bu haftaki gündeminde HIV vardı. Gürkan Özturan ve Arda Karapınar sordu, Kırmızı Kurdele İstanbul Derneği’nden Kaan Çavuşoğlu, Pozitif-İz Derneği’nden Önder Bora ve Pozitif Yaşam Derneği’nden Canberk Harmancı yanıtladı. Program Freidrich Naumann Vakfı’nın desteğiyle yayınlandı.

https://www.youtube.com/watch?v=Rhm_tMxdgxA