İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gündemden düşmeyen 'Kanal İstanbul'la ilgili konuştu: "Çocuk oyuncağı değil bu. 16 milyon İstanbullu hukuki hakkını arar. Hukuki yolları inceliyoruz, pazartesiyi bekleyin."

Bir süredir yeniden gündeme oturan 'Kanal İstanbul' projesiyle ilgili son olarak Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan "Kanal İstanbul’a bileşik kaplar usulüyle bakın. Tuzlu su, az tuzlu su... Bunlar bir araya geldiği zaman ortaya ne çıkar? Bunun bir ortalaması çıkar. Karadeniz’in, Marmara’nın tuz oranı nedir? Olaya buradan bakılması lazım" demiş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ise önümüzdeki yıl 'kazma' vurulacağını söylemişti.

1,2 MİLYON DENİLİR, 2 MİLYONU BULUR

İmamoğlu, Kanal İstanbul'la ilgili soruya verdiği yanıta şöyle başladı: "Çıkarılan dosyanın bir takım detaylarıyla ilgili bilgileri aldım. Üç İstanbulludan  birinin susuz kalmasıyla ilgili bir rapor. Raporun tamamını inceleme için çalışma yapıyoruz. Ortada bir proje var ya da yok emin değilim. Baktığınızda İstanbul'a sunulan Kanal İstanbul projesinde bir 3D'de gösterilen bir gemi. Kanal İstanbul şu işe yarayacak, İstanbul Boğazı'nda tehlike arz eden gemiler geçmeyecek. Televizyonda sunulurken, ne kadar güzel projede 40-50-60 kat gökdelenler var. Raporlarda İstanbul'a 1.2 milyon ilave nüfus öngörüldüğünü aktaran İmamoğlu, "1,2 milyon denilir, 2 milyonu bulur. Günün Türkçesiyle bir rant projesi. İstanbul'un suyu, denizi, canlı türleri, tarım alanlarının yüzde 15'i tehlikede. bunları konuşmuyoruz, tartışmaya açmaya çalışıyoruz. Ben soruyorum, hangi devlet yetkilisi çıkıp tek tek Kanal İstanbul'u anlattı" dedi. Bu projeyi sekiz yıldır takip ettiğini ancak projeye ilişkin tek bir açıklama görmediğini belirten İmamoğlu, ilgili makamlardan konuyu anlatmaları için davet almadığını söyledi.

BİLİM İNSANLARI 'YA KANAL YA İSTANBUL' DİYOR

İmamoğlu şöyle devam etti: "Büyükşehir'in elindeki raporları biliyoruz, ne kadar kötü bir proje olduğunu biliyoruz. Bir Montrö'dür diye gidiyor. Bu nereden tutturursak diye gidiyor. Dün Sayın Bakan açıklama yapıyor, nerede milyonlarca insanın fikri? 82 milyonu ilgilendiriyor. DSİ'nin derin teknik, ahlakından dolayı bir rapor sunması ve karşıyız demesi beni sevindirmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak hukuki yolları inceliyoruz, pazartesiyi bekleyin. yüzlerce arkadaşım bunu araştırıyor. Bilim insanları 'ya kanal ya İstanbul' diyor. Bana savunanlar neyi savunduğunu göstersin. TEM, E5 karayolu, 3. Köprü yolu, köprüler, viyadükler yeniden yapılacak. Ben teknik insanım diyenlerden daha çok iş yapmış bir insanım. Bir inşaat sektörünün nasıl bir travma yaratacağını çok iyi bilirim. İstemezük yakıştırmaları yapanları çok iyi biliyoruz. Bütün İstanbulluların, hiç bilgi sahibi olmayan İstanbulluların önüne sunacağız. Ocak ayının ilk haftası çalıştayımız var. Kazma sokma değil bu Kanal İstanbul. Çocuk oyuncağı değil bu. 16 milyon İstanbullu hukuki hakkını arar."