Düşünce kuruluşu Ipsos'un Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması'na göre, Türkiye'de mayıs ayı sonlarından itibaren "ekonomi", Covid-19 salgınını geride bırakarak ülkenin en önemli sorunu olarak görülmeye başlandı.

Ipsos'un pazartesi günü yayımlanan araştırmasında, kontrollü sosyalleşme sürecinde "Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?" sorusuna vatandaşların yüzde 43'ü ekonomi dedi. Ülkenin en önemli sorununu Covid-19 salgını olarak görenlerin oranıysa yüzde 39'a indi. Böylelikle Ipsos'un kamuoyu araştırmasında salgının başlangıcından bu yana ekonomi ilk kez Covid-19 salgınının önüne geçti. Covid-19 salgını mart ayından bu yana en önemli sorun olarak görülüyordu. EuroNews'den Gizem Sade'nin haberine göre, araştırmada ayrıca, vatandaşların Covid-19 salgınının hem Türkiye ekonomisi hem de kendi ekonomileri için tehlike oluşturduğu konusunda hemfikir olduğu belirtildi. Katılımcıların yüzde 80'i koronavirüs salgınının ülke ekonomisi için, yüzde 60'ı kişisel ekonomileri için "ciddi bir tehlike" oluşturduğu yanıtını verdi. Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik araştırma sonuçlarına ilişkin, "Ekonominin sorunlar listesindeki yükselişine dair aynı anda geçerli iki yorum yapabiliriz, öncelikle bu durum normalleşmenin bir sonucudur diyebiliriz, hayat normale döndükçe odağımız yeniden kadim sorunumuz olan ekonomiye yöneliyor, ikinci nokta ise salgının kendisinin de ekonomik sorunları körüklüyor olmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

ÇALIŞANLARIN YÜZDE 57'Sİ: "ETKİ OLUMSUZ"

Ipsos'un araştırmasına göre, çalışanların yüzde 57'si koronavirüs salgınının önümüzdeki dönemde işleri üzerinde olumsuz bir etkisinin olacağını düşünürken yalnızca yüzde 6'sı olumlu etki yaratacağını belirtti. Buna göre yalnızca iş yeri geçici olarak kapatılanlar değil, faaliyetlerine halihazırda devam edenler de salgının etkisinin olumsuz olacağı yönünde görüş bildirdi. Araştırmada, normalleşme sürecinde kafe ve restoran gibi işletmelerin açılmasına ilişkin görüş birliği olmadığı görüldü. Ipsos'un verilerine göre, vatandaşların yüzde 48'i bu işletmelerin açılması kararını yanlış bulduğunu belirtirken yüzde 41'i bu kararı desteklediği ifade etti. Kafe ve restoran gibi işletmelerin açılmasını en çok destekleyenlerin 46-55 yaş arası kesim olduğunun öne sürüldüğü araştırmaya göre, 18-25 arası kesimin yalnızca yüzde 29'u bu kararı doğru bulduğunu belirtti.