Galataport şantiyesinde yakalandığı Covid-19 salgını nedeniyle yaşamını yitiren inşaat işçisi Hasan Oğuz için işçiler ve sendika temsilcileri eylem yaptı. İşçilerin eylemi sonrasında şantiyedeki çalışmalar 4 Mayıs'a kadar durduruldu.

Koronavirüs salgınının yarattığı risk nedeniyle şantiyelerin kapatılması ve işçilerin ücretsiz izne çıkarılması yönündeki talepler gündemdeki yerini korurken Galataport şantiyesinde bir işçi koronavirüs salgını nedeniyle hayatını dün kaybetmişti.Devrimci Yapı, Yol ve İnşaat İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) İstanbul Avrupa Yakası Temsilcisi Hasan Oğuz için iş yeri ve sendika temsilcisi arkadaşları şantiye önünde açıklama yaptı.

"HASAN'IN KATİLİ 'ÇARKLAR DÖNECEKTİR' DİYENLERDİR"

Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, Emeğin Gücü Derneği Başkanı Mustafa Akyol ve çok sayıda işçinin katıldığı açıklamada, "Hasan’ın katili 'Çarklar dönecek' diyenlerdir. Zorunlu olmayan tüm işler durdurulsun" pankartı açan işçiler ve temsilcileri, 'Çalışırken ölmek istemiyoruz' ve 'İnşaat işçisi köle değildir' sloganlarıyla tepki gösterdi.

ASIL ÖLÜM NEDENİ KALP KRİZİ DEĞİL, COVİD-19

DİSK, şantiyede çalışan DİSK'e bağlı Devrimci Yapı İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) Temsilcisi Hasan Oğuz'un, Covid-19 tedavisi gördüğü süreçte kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini duyurdu. Ardından yapılan diğer paylaşımda ise Dev Yapı-İş, Oğuz'un raporunda ölüm nedeninin 'Bulaşıcı hastalık' yazıldığını açıkladı. Daha sonra gelen başka bir raporda ise Oğuz'un ölüm raporunda Covid-19 yazdığı görüldü. Sendika, Koronavirüs nedeniyle Hasan Oğuz'la ilgili cenaze töreninin düzenlenemeyeceğini açıkladı.

DEV YAPI-İŞ’TEN AÇIKLAMA: ŞANTİYEDE 3 POZİTİF VAKA ÇIKMASINA RAĞMEN ÜRETİM DURDURULMADI

"DEV YAPI-İŞ Avrupa Yakası temsilcimiz, genç işçi önderi Hasan Oğuz’u “bulaşıcı hastalık” sebebiyle yitirdik. Hasan Oğuz, 20 Mart günü işçilerin COVID-19’a karşı hiçbir önlem alınmadığı gerekçesiyle iş bıraktığı Galataport şantiyesinde çalışıyordu. Şantiye’de 3 Nisan günü 3 pozitif vaka çıkmasına rağmen üretin durdurulmamış, işçiler çalışmaya zorlanmıştı. Hasan 7 Nisan günü kalp krizi geçirdi. Tüm belirtileri COVID-19’du ve o yönde tedavi uygulandı. Hasan’ın raporlarında ölüm sebebi olarak “bulaşıcı hastalık” yazıyor. Öfkemiz üzüntümüzden büyük! Soruyoruz, bu salgın günlerinde Galataport inşaatına devam etmek çok mu gereklidir?
  • Şantiyede pozitif vaka çıkmasına rağmen iş neden tatil edilmemiş, işçilere neden test yapılmamıştır?
  • Şantiyede vaka sayıları artarken bu ölüm çukuru faaliyetlerine daha ne kadar devam edecektir?
  • Şu andan itibaren yapılması gerekenler son derece nettir. Aklın, bilimin ve gerçeğin karşısında daha fazla durmayın, Hasan’ın canına kıydınız, daha fazla Hasan’ları katletmeyin!
  • Hasan gibi nice genç arkadaşlarımızın çalıştığı bu şantiye derhal mühürlensin, tüm işçilere ücretli izin verilsin!Şantiyede çalışan tüm işçiler testten geçirilsin!Şantiyede pozitif vaka çıkmasına rağmen işe devam kararı veren tüm yöneticiler ve buna cevaz veren siyasi iktidarın temsilcileri yargılansın!

DİSK GENEL BAŞKANI ARZU ÇERKEZOĞLU: İNŞAAT ZORUNLU MUYDU?

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Hasan arkadaşımızın ölüm raporunu aldık. Hasan'ın ölüm şekli bulaşıcı hastalık olarak tespit edildi. Öfkemiz üzüntümüzden büyük. Galataport inşaatı zorunlu muydu? Çarklar kaç işçinin daha canını alacak? Zorunlu olmayan işlerin devamına karar veren irade bu ölümlerin sorumlusudur” ifadelerini kullandı.