IŞİD'in Türkiye sorumlusu olduğu ileri sürülen 'Ebu Hanzala' kod adlı Halis Bayancuk'un El-Kaide kapsamında yargılandığı davada 'silahlı terör örgütü kurma ve yönetme' suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Sakarya'da IŞİD'in sözde 'üst düzey yöneticisi' olduğu gerekçesiyle 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan 'Ebu Hanzala' kod adlı Halis Bayancuk'un, El-Kaide kapsamında yargılandığı dava Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmaya tutuklu sanık Halis Bayancuk Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Duruşmada taraf avukatları da yer aldı. Bayancuk hakkında, 'silahlı terör örgütü kurma ve yönetme' suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Mahkeme başkanı, sanık Ubeydullah Arca’nın yakalama emrinin infaz edilmediğini söyledi. Mahkeme başkanı, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin bozma ilamını okudu.Sanık Bayancuk’un avukatı Serkan Türkdoğru, "Bozma ilamına direnilmesini talep ederiz. Müvekkilin emir ve talimat yetkisi olup olmadığına ilişkin herhangi bir delil yoktur. Biz müvekkilin beraat etmesi düşüncesindeyiz" dedi.

15 YILDAN 22 YILA KADAR HAPİS CEZASI TALEP EDİLDİ

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, sanık Halis Bayancuk’un örgüt üyelerine talimat verme, inisiyatif kullanma gibi yöneticilik faaliyetlerinde bulunduğunu belirterek Bayancuk’un “Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçunu oluşturduğunu ifade etti. Savcı mütalaasında Bayancuk’un “Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçundan 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, sanık hakkındaki Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dosyanın UYAP'tan bir örneğinin istenmesi ve esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmaların hazırlanması için duruşmayı erteledi.