İstanbul Tabip Odası Türkiye'de şu ana kadar koronavirüs salgınına karşı alınan önlemlere dair bir açıklama yaptı.

Türkiye'de dün açıklanan verilere göre toplam koronavirüs vakası 56 bin 956, can kaybı ise 1198. Cuma gece saatlerinde ilan edilen iki günlük sokağa çıkma yasağının ardından ise bu sayıda 14 gün içerisinde hızlı bir artış beklenmekte. Türkiye'de sürecin başından itibaren alınan koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı önlemlere dair açıklama yapan İstanbul Tabip Odası, ilk koronavirüs vakasının tespit edilmesinin üstünden bir ay geçmesine karşın, alınan önlemlerin salgını tam anlamıyla önleme dönük olmaktan uzak olduğunu vurguladı. İstanbul Tabip odası açıklamasında bir aylık süreci ana hatlarıyla değerlendirdi. Açıklamanın tam metni şu şekilde;

‘İhtiyacımız Olan “ALGI Yönetimi” Değil “SALGIN Yönetimi” TÜRKİYE’NİN GERÇEK BİR PANDEMİ MÜCADELE PROGRAMI VAR MI?

Türkiye’de ilk COVİD-19 vakasının tespit edildiğinin 11 Mart 2020’de açıklanmasının üzerinden bir ay geçti. En son 11 Nisan 2020 tarihi itibarıyla Türkiye’de tespit edilen vaka sayısı 52.167, toplam vefat sayısı 1.101, Toplam Yoğun Bakım Hasta Sayısı 1.626, Toplam Entübe Hasta Sayısı 1.021 olarak açıklandı. Peki, gerçekte neler oluyor, Türkiye’nin gerçek bir pandemi mücadele programı var mı? Süreci ana hatlarıyla gözden geçirelim.

"UMREDEN GELEN VATANDAŞLAR EVLERİNE GÖNDERİLDİ"

Koronavirüs ilk ortaya çıktığında Çin’deki vatandaşlar uçakla getirilip muayene ve tetkiklerinde hastalık tespit edilmediği halde, yapılması gerektiği gibi 14 gün karantina uygulanmışken, daha sonra Umreden gelen vatandaşlar önce hiçbir tedbir alınmadan evlerine gönderildi, sonra olay kamuoyuna yansıyınca alelacele karantinaya alındılar.

"SAĞLIK BAKANLIĞI BAŞINDAN BERİ ŞEFFAF BİR YÖNETİM TARZI SERGİLEMEDİ"

Sağlık Bakanlığı sürecin başından beri şeffaf bir yönetim tarzı sergilemedi, kamuoyu eski bir kuvvet komutanının COVİD-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini bile ancak bir gazeteciden öğrenebildi. Meslek örgütümüz ve toplumun bütün ısrarlarına rağmen PCR testlerinin yaygınlaştırılmasından kaçınıldı, test sayıları kamuoyundan gelen talepler karşısında arttırılsa da hala da yeterli sayıda yapılmıyor. Keza, Sağlık Bakanı bütün ısrarlı çağrılara rağmen, sadece birkaç kez bazı rakamlar, tablolar açıklamak dışında, COVİD-19 vakalarının bölgesel dağılımını hekimlerle, sağlıkçılarla, toplumla paylaşmıyor. PCR testlerinin yalancı negatifliğinin yüksek olduğunun açık olarak ortaya çıkmasına, hastanelerde Koronavirüs tedavisi gören hastaların büyük çoğunluğunda PCR testi pozitif olmamasına rağmen bu hastalar ve vefatlar resmi açıklamalarda yok sayılıyor.

"VAKALARIN YÜZDE 60'INA SAHİP İSTANBUL'DA HİÇBİR ÖZEL TEDBİR ALINMADI"

Vakaların yaklaşık yüzde altmışının İstanbul’da geçtiği ilk vakaların görülmesinden itibaren bilinmesine rağmen İstanbul için hiçbir özel önlem alınmadı, İstanbul’a giriş çıkış bile yasaklanmadı. Önce 65 yaş üstü, daha sonra da 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı getirilmesine rağmen toplumsal muhalefetin bütün ısrarlarına karşın “temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üretenler dışındaki” işler hala durdurulmadı. Pandemiyle mücadele için bütün kamu kurumlarının koordinasyon içinde çalışması zorunluyken özellikle muhalefetin elinde olan belediyelerle işbirliğinden kaçınılıyor, bu belediyelerin yapmaya çalıştığı faaliyetler engelleniyor.

"ORGANİZASYON EKSİKLİĞİ VAR"

İstanbul’daki hastanelerde son dört haftadır yaşanan tablo Çin’de ilk vakaların görülmesinden sonraki iki buçuk ay süresince gerekli hazırlığın yapılmadığını; özellikle ilk günlerde yaşanan maske, önlük, eldiven gibi kişisel koruyucu malzeme eksikliği asıl meselenin organizasyon eksikliği olduğunu açık olarak gösterdi. Toplu yerlerde maske takma zorunluluğu getirilmesine, maskelerin parayla satışı yasaklanmasına rağmen vatandaşlara maske dağıtımının nasıl olacağı hala belli olmadı.

"İNSANLAR PANİK HALDE UZUN KUYRUKLAR OLUŞTURDU"

Koronavirüsün kuluçka süresinin 14 güne kadar uzayabildiği bilindiği halde 10 Nisan 2020 günü saat 22.00’de 31 ilde saat 24.00’ten başlayarak 2 gün sokağa çıkma yasağı ilan edileceği duyuruldu; insanlar panik halinde sokaklara çıkarak fiziksel mesafeyi korumadan uzun kuyruklar oluşturdu.

"AKLIN VE BİLİMİN MÜCADE YÜRÜTTÜĞÜNÜ SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİL"

Netice olarak; Türkiye’deki Koronavirüs pandemisine karşı aklın, bilimin, modern tıbbın rehberliğinde bir mücadele yürütüldüğünü söylemek ne yazık ki mümkün değildir. Süreci yöneten iktidar partisinin öncelikli hedefinin “her halükarda bir başarı hikayesi” yazmak olduğu anlaşılmaktadır.

"GEREKEN ÖNLEMLER ALINMAMAKTA"

Bu nedenle gereken önlemler gerektiği zamanda alınmamakta, ancak kamuoyu beklentisi yükselince, günlerce/haftalarca sonra plansız, programsız, aceleyle zoraki adımlar atılmaktadır. Ne var ki, aradan geçen sürede pandemi bir başka evreye tırmanmış olmakta ve bu durumda alınan önlemler etkili olamamaktadır. Bunun adı “SALGIN Yönetimi“değil “ALGI Yönetimi”dir. Türkiye’de COVİD-19 pandemisiyle etkili şekilde mücadele etmek için öncelikle bu zihniyetin aşılması gerekmektedir. Meslektaşlarımıza, sağlık çalışanlarına ve kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.
İstanbul Tabip Odası
Yönetim Kurulu