İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın barolar ve tabip odaları başta olmak üzere meslek odalarının seçimlerinde yeniden yapılanmaya gidilmesine ilişkin açıklamalarına "hekimlerin iradesine saygı" diyerek tepki gösterdi.

Açıklamada "Bir siyasi parti başkanının yüzde 52,6 oyla Cumhurbaşkanı seçilip bütün ülkeyi yönetmesi ‘normal’ ise yüzde 70 oyla seçilen hekimlerin kendi meslek odalarını yönetmesinden niçin rahatsızlık duyuluyor?" denildi.

ERDOĞAN: BARO VE TABİP ODALARININ YAPILARI YENİDEN BELİRLENMELİ

İstanbul Tabip Odası, tarafından yapılan açıklamada, Erdoğan’ın "Meclis'te neticelenmeyi bekleyen pek çok düzenleme bulunuyor. Bunlardan birileri de barolar ve tabip odaları başta olmak üzere yapılarının belirlenmesidir. Bu çalışmayı tekrar ele almalı, en kısa sürede Meclis'in takdirine sunmalıyız" sözleri hatırlatıldı. Bu sözlerin ayrıntılarını ve hangi mahfillerde ne tür hazırlıklar yapıldığını bilmediklerini açıklayan İstanbul Tabip Odası "Ancak öncelikli iki hevesin meslek birliklerinde büyük odaların delege sayılarını düşürmek ve nispi temsil sistemi getirmek olduğunu duyuyoruz" denildi.

TTB'NİN DELEGE YAPISINI BELİRLEYEN DÜZENLEME AKP ZAMANINDA YAPILDI

Tabip odası seçimlerinin tabip odası yönetimleri tarafından değil, 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kanunu gereğince tabip odasının bulunduğu ilçe seçim kurulu tarafından yapıldığı hatırlatılan açıklamada, TTB Kanunu’nun TTB delege sayılarını belirleyen 60. Maddesinin en son 2006 yılında AKP döneminde düzenlendiği belirtildi. Bu maddeye göre üye sayısı 200'e kadar olan tabip odalarının 3, üye sayısı 500'e kadar olanların 5, üye sayısı 1.000'e kadar olanların 7, üye sayısı 1.000'den sonraki her 1.000 kişi için birer delege seçilmekte olduğu ve tabip odaları başkanlarının da doğal delege olduğu anımsatıldı.

TTB'NİN TOPLAM ÜYE SAYISI 110 BİN

Açıklamada “TTB’nin toplam üye sayısı 110 bin, son TTB seçimlerinde toplam delege sayısı 486; İstanbul Tabip Odası’nın toplam üye sayısı 31.000, toplam delege sayısı ise 37’dir. Görüldüğü gibi, İstanbul Tabip Odası’nın toplam üye sayısı TTB’nin toplam üye sayısının yüzde 28,1 iken delege sayısı yüzde 7,6’sıdır. Tabip odası seçimlerinde delegelerin değil bütün üyelerin oy kullandığını bildiren İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Seçimlerde hekimler kendi aralarında ‘listeler’ oluşturmakta ancak seçim bu listelerin sandığa atılmasıyla değil listelerde yer alan aday isimlerinin oy pusulasına yazılmasıyla; yani ‘listeler’le değil ‘adaylar’la yapılmaktadır. Hekimler bir ‘liste’de yer alan adayların tamamını olabildiği gibi farklı ‘listeler’de yer alan adayları da oy pusulasına yazabilmekte, bir başka ifadeyle ‘karışık oy’ kullanabilmektedirler. Böylece, birçok tabip odası seçiminde, farklı listede yer alan adaylar kurullara seçilebilmektedir. Neticede tabip odası seçimleri tamamen demokratik bir şekilde gerçekleştirilmekte, o gün hekimler için bir demokrasi şöleni olmaktadır."

"YANDAŞLARIN OY ORANI YÜZDE 20'Yİ GEÇMİYOR"

Halen İstanbul Tabip Odası’nın yönetiminde bulunan Demokratik Katılım Grubu adayları, örneğin son beş seçimde oyların yüzde altmış ila yüzde 75’ini alarak seçilirken ‘Oda’yı ele geçirmeye’ çalışan yandaşlarınızın oy oranının yüzde 20’yi geçemediğini biliyor musunuz?” İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu açıklamasını “Hekimlerin iradesine saygı istiyoruz!” diyerek sonlandırdı.