Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 30’u il olmak üzere 61 merkezde gerçekleşecek Newroz kutlamalarına ilişkin deklarasyonu İstanbul'da açıkladı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) tarafından İstanbul Hill Otel’de açıklanan Newroz deklarasyonunun ardından çalışmalara başlandı. Bu yıl “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” sloganıyla kutlanacak Newroz'un çalışmaları başladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), İstanbul’un çeşitli ilçelerinde hazırlıkların startını verdi. Ortak deklarasyonu HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu yaptı. HDK’nin aracılık ettiği çağrıda herkesin sözünden, aklından, hayalinden, umudundan, idealinden, geçmişinden, varoluşundan, eyleyişinden, geleceğinden parçalar, katkılar, tamamlayıcılıklar olduğunu aktaran Uğurlu, “Ezilenler, her çağın ve dönemin Dehaklarına karşı özgürlük kavgasını vermeye devam ediyor” dedi. Uğurlu, halkı Newroz kutlamalarına katılmaya davet etti.

OLUÇ: İKTİDAR KÜRT KİMLİĞİNİ GASP EDEREK BAŞARILI OLAMAZ

Saruhan Oluç, özgürlük için Newroz ateşinin bir kez daha yakılacağını belirterek, “Her yerde haykıracağız ki; bu iktidar Kürt halkının kimliğini ve haklarını gasbederek, belediyelerine kayyum atarak, siyasi temsilcilerini Meclis'ten uzak tutmaya çalışarak ve siyasi temsili olan partisini kapatmaya çalışarak asla başarılı olamaz” ifadelerini kullandı.

BÖLGEDE BARIŞ ÜLKEDE DEMOKRASİ

Ercüment Akdeniz ise parti olarak “Bölgede barış ülkede demokrasi” şiarıyla Newroz’un kutlandığı her yerde ortak kutlamalara katılacaklarını belirtti. Dünyanın karanlık bir dönemden geçtiğini anlatan Akdeniz, ekonomik krizle birleşen pandeminin insanlığı tehdit ettiğin söyledi. Newroz mitolojisindeki zalim Dehak metaforunun işçileri çarklar dönsün diye ölümün kucağına atanlar olduğuna vurgu yapan Akdeniz, “Günümüz Dehakları aynı zamanda kod29 uygulamasıyla ahlaksız bir biçimde işçileri kitlesel bir biçimde olarak kapının önüne koyanlardır. Emekçileri koronadan ölmekle açlıktan ölmek arasında tercihe zorlayandır” dedi.

HDP'NİN KAPATILMASI TÜRK VE KÜRT HALKININ BİRLİKTELİĞİNE DARBE OLUR

AKP’nin Kürt sorunun çözme niyetini olmadığının açık olduğuna dikkat çeken Akdeniz, artar baskı ve otoriterleşmenin arttığı bir dönemden geçildiğini belirterek ne reformların ne de sivil demokratik anayasaların bırakalım yapılmasını, tartışılma şansı bile yoktur. HDP’nin kapatılması üzerinden milliyetçilik yarışına giren iktidar ve muhalefet partilerine karşı işçi sınıfı, emekçiler demokrasi güçleri Kürt halkıyla birlikte güçlü bir yanıt verilmelidir. Yanıtın verileceği yer de Newroz alanlarıdır. HDP’nin kapatılması Türk ve Kürt halkının Anadolu topraklarında bir arada yaşama iradesine vurulan bir darbe olur. Buna Türkiye halkları izin vermemelidir. Aynı şekilde HDP milletvekillerine fezleke yağmurunun gündeme gelmesi aynı ayrımcı yaklaşımın tezahürüdür. Bütün bu yaklaşımlara karşı emek, diyeceğiz, demokrasi diyeceğiz, özgürlük diyeceğiz. Newroz alanlarında el ele vereceğiz” dedi.