Türkiye'de koronavirüs salgınının en fazla kayıp ve vakaya ev sahipliği yapan kenti İstanbul'da mart ayı boyunca yalnızca 2,5 milyon kişi sokağa çıktı. Bu sayı 15 milyonluk kentin nüfusunun yüzde 16'sına denk geliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul İstatistik Ofisi, İstanbul’da, mart ayı boyunca kaç kişinin sokağa çıktığını tahmin eden bir rapor yayınladı. Çalışmada İBB Ulaşım Ana Planı verisi ve Ulaşım Yönetimi Merkezi (UYM)’nin 947 dedektör verisi ile Belbim Akıllı Bilet verileri kullanıldı. Raporda, toplu taşıma kullanan kişi sayısı, özel araç kullanarak dışarıya çıkan kişi sayısı ve yaya hareketliliği tahmin edildi.

YÜZDE 75'TEN 16'YA GERİLEDİ

İBB raporuna göre, mart ayında, açıklanan vakalardan önce 2-6 Mart arasında, İstanbulluların hafta içi ortalama sokağa çıkma oranı yüzde 75 iken, koronavirüs vakalarının yaşanmaya başladığı 23-27 Mart tarihleri arasında  yüzde 16,1’e düştü. Yani yaklaşık 2,5 milyon kişi sokağa çıkmaya devam ediyor.

TOPLU TAŞIMA KULLANIMI AZALDI ÖZEL ARAÇ SAYISI ARTTI

Raporda İstanbulluların hangi araçları tercih ettiğine de yer verildi. Koronavirüs vakalarından önce, İstanbulluların yüzde 15,2’si dışarıya özel araçları ile çıkarken, vakalardan sonra yüzde 54’ünün özel araç tercih ettiği gözlendi. Toplu taşımayı tercih edenlerin oranı, vakalardan sonra yüzde 41,5’dan yüzde 20’ye düştü.

YAYA ORANI AZALDI

İstanbul'da salgın tehdidinden önce yaya olarak dışarıya çıkanların oranı yüzde 43,3 iken, vakalardan sonra yüzde 26'ya düştüğü belirtildi.