Tarihi 23 Haziran İstanbul seçimine çok kısa bir süre kalırken Doğu ve Güneydoğu'da bulunan CHP il başkanları, yöneticileri ve HDP'li milletvekilleri ile yöneticiler de İstanbul için seferberlik ilan etti. Hem AKP tarafı hem de CHP tarafı bölge dernekleri ile sıkı bir dirsek temasına geçti. 'Hemşehrilik' politikası ile Kürtlerin oylarını almak isteyenlere karşı Kürtler nasıl bir cevap verecek? Biz de İstanbul'un farklı yerlerinde bulunan Van, Ağrı gibi bölge dernek yöneticileri ve HDP'li seçmenlerle bu süreci konuştuk. YSK kararına ciddi anlamda ortak bir tepki gösterilirken HDP'ye yakın birçok dernek ve seçmen ise tercihlerinin İmamoğlu'ndan yana olacağını vurguluyor.

Adalar Belediyesi'nden HDP kontejanından CHP belediye meclis üyesi olan Rıza Çiftçioğlu, HDP'nin adalar kurucularından da olduğunu belirterek, "AKP'nin bütün Kürt seçilmişleri bize geldi. Bazıları bizim Kürt ailelerin yanına gittiler. Gittikleri yerlere 300'er lira götürdüklerini biliyoruz. Para çekleri dağıttılar. Arkadaşlar bize bilgi de verdiler. Biz dedik ki siz o paraları afiyetle yiyin çünkü o paralar bizim paralarımız. Babalarının ceplerinden ödemediler devletin kasası onların ellerinde ordan ödüyorlar. Bizim vergilerimizle aldıkları paraları dağıtıyorlar dolayısıyla o paralar helaldir yiyin dedik. Arkadaşlar o paraları yiyorlar herhangi bir oy falan da vermeyecekler. HDP seçmenleri Kürt seçmenler örgütlü bir tabandır ve asla gidip AKP'ye oy vermezler. 

Öcalan'ın heykelini taksim meydanına dikseler yine de AKP'ye oy yok

Biliyorsunuz seçimden sonra Abdullah Öcalan ile görüşmeler yapıldı. Tecrit kaldırıldı. Ama biz arkadaşlarla kendi aramızda konuşuyoruz. Şuanda Taksim Meydanı'na Abdullah Öcalan'ın heykelini de dikseler şudan HDP'den AKP'ye oy gitmez. Ha bunlar şuanda teşvik primleriyle devlet olanakları ile insanları kendilerine bağlamaya çalışıyorlar ama bence bunlar boş işler. Şuan köprüdeki ve bütün adalardaki ulaşımı ücretsiz de yapsalar bir kara Adalar'da onlara oy çıkmaz. Burada yüzde 30'dan fazla oy alamazlar. Biz bu defa Ekrem İmamoğlu lehine yüzde 75 oy bekliyoruz. Kürtler bilinçlendi artık kaç defa kandırılacak. CHP yöneticilerine de dedim ki Kürtlerin bu desteğini bilin ve korkmadan dile getirin. Gizli kapaklı bir teşekkür bile edemiyorlar bu da çok vahim bir durum. CHP'nin de bu korkularından vazgeçip bunların üstüne gitmesi lazım. Çıkıp demeli ki ben Kürtler sayesinde bu belediyeleri kazandım.

Faşizmin yıkılması için oylar İmamoğlu'na

Adalar'da 30 yıldır esnaflık yapan Van Ercişli Faruk Şirin yıllardır HDP dışında başka bir partiye oy vermediklerini ifade ederek, "Bu faşizmin yıkılması için Kürtler mecburen Ekrem İmamoğlu'nu destekleyecek. AKP tarafında çok ciddi bir çelişki var. Bir tarafta Binali Yıldırım Diyarbakır'da 'Kürdistan' diyor ortağı MHP ise öyle bir coğrafya mı var diyor. Düne kadar reisleri 'Kürdistan diye bir yer yok Kürdistan diyen varsa defolsun Kuzey Irak'a gitsin" dedi. Yani bunun üzerinden aylar geçmedi. Bunlar canlılığını koruyan mevzular kusura bakmayın Kürtler de aptal değil ki. Bence AKP'li seçilmişler tarihlerinin en zor dönemlerinden geçiyorlar. Artık yolun sonu göründü bu şirinliklerle Kürtlerin oylarını alamazlar" dedi. 

Bugüne kadar Kürtler için neden bir şey yapmadınız

İstanbul'da bulunan Van Erciş Çevre Köyleri Dernek Başkanı Bayram Çiftçioğlu ise AKP'lilerin iki yüzlü olduklarına dikkat çekiyor. Bugüne kadar neden Kürtlere değer verilmediğini vurgulayan Çiftçi, "Konumum gereği AKP'li siyasilerle sık sık görüşüyorum. Onlara da söylüyorum bugüne kadar neden Kürtler için bir şey yapmadınız da İstanbul seçimleri yaklaşınca Binali Yıldırım Diyarbakır'a gidip Kürdistan diyebiliyor. Kürt seçmenler çok bilinçlidir ve bundan sonra yanılmayacaktır. Ben Kürt hemşehrilerime güveniyorum kesinlikle doğru kararı vereceklerine inanıyorum. AK Parti'den milletvekilleri, kadın kolları, gençlik kolları başkanları geldiler. Biz onlara da dedik artık kandırılmayacak. Birkaç yıldır sizler tarafından o kadar çok hor görüldük, terörist ilan edildik, kovulduk ki artık kandırılmayacağız dedik. Her toplantıda bize şunu söylüyorlar, 'biz yanlış yaptık" diye konuştu. 

Demirtaş'ın söylemleri ile İstanbul'u alacağız

31 Mart seçimleri öncesi Ekrem İmamoğlu'nu sahada yakalarak, "Siz Demirtaş'a benzetiyorum onun için size oy vereceğim" diyen Vahap Bakır ise fikrinin aynı şekilde olduğunu ve İmamoğlu'nun kazanmasını istediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'u kaybederse iktidarı kaybedeceğinin farkında. Onlarca kez kendisi söyledi İstanbul'un iktidar demek olduğunu ve İstanbul'un özeli olduğunu. Şimdi biz bu özeli ondan almak istiyoruz ve bunu da Sayın Demirtaş'ın söylemleri ile alacağız. Kim ne derse desin Demirtaş'ın açıklamaları olmazsa İmamoğlu kesinlikle kazanamaz. Şuanda AKP kaybedeceğini biliyor İmamoğlu'da da o özgüven var bizim desteğimizle İmamoğlu o özgüveni kazandı. Hatta İmamoğlu Beylikdüzü'nde belediye başkanı seçilirken yine bizim oylarımızla seçildi. Kendisi bunu görüyor ama CHP'nin ulusal kanadı bunu görmek istemiyor. Bu da seçimden sonra konuşulacak konulardır. Sanki AKP bunu bilmiyor mu. Onun için son dönemde 360 derece dönüş yaptı. Binali Yıldırım milletvekilidir. Diyarbakır söylediği Kürdistan lafını gelsin Meclis'te söylesin bakalım. Biz artık kandırılacak bir halk değiliz bu saaten sonra kandırılma politikalarını bir tarafa bırakmaları lazım. Ya bir yol bulacağız ya bir yol açacağız." dedi.

Kürtleri terörize edenlere karşı kararımızı verdik

Pendik'te Ağrılılar Sosyal Dayanışma Derneği Başkanlığı'nı yapan Yakup Yıldırım ise İstanbul'daki Ağrılılar olarak platformlarda yer almak istediklerini söyledi. Artık İstanbul'da ve İstanbul Belediyesi'nde dışlanmayacak politikalar istiyoruz. Ağrılılar'ın çok fazla hemşehrilik politikaları üzerinden oy vereceklerini düşünmüyorum. Biz Ağrılılar olarak her zaman hakkı yenen insanların yanında yer alırız. Bu konuda İmamoğlu'nun mazbatasının alınması var olan hakkının elinden alınması ile birlikte Ağrı insanlarının da bu konuyu gözeteceklerini düşünüyoruz. Bu son yaşananlardan sonra oy oranının artarak sandığa yansıyacağını düşünüyorum. 31 Mart seçimi öncesinde Kürtlerin terörize edilmesi onurumuzla oynanması üzerine bir tercih yaptık. İmamoğlu'nun söylemlerinin hem yapıcı hem birleştirici hem de hakkının yendiğini düşünüyoruz. Bizler gerçekten bize hakarret etmeyen, bizi ötekilştirmeyen, bize karşı pozitif olan birisini destekleriz. İmamoğlu'nun da bu misyona sahip olduğunu düşünüyoruz. Bizim için İmamoğlu çok da arkasında gideceğimiz bir insan değil ama ona bir şans vereceğiz. Bu sonuçta bir yerel seçim ve bize çok da zarar verecek bir seçim de değil. Onun için bir şans vermeyi düşünüyoruz. Bakalım onun yapacaklarına bakacağız ve takipçisiz olacağız" diye konuştu.