İzmir'deki depremin etkileri sürüyor. Bir taraftan can kayıpları artarken bir tarafta ise enkaz altından kurtarma çalışmaları da devam ediyor. Bütün Türkiye'nin gözünün üstünde olduğu İzmir'den son gelişmeleri dokuz8HABER Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici'nin sunduğu Deprem Özel programında aktardık.

dokuz8HABER Deprem Özel canlı yayınına CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir'de bulunan gazetecilerden Ümit Kartal, Efeler Belediyesi Sivil Savunma Uzmanı Hanife Munglay, Aydın Efeler Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (EFAK) gönüllüsü Barış Erbaş ve İzmir'de bulunan SES üyesi Mahfuz Karaaslan İzmir'de yaşanan son gelişmeleri canlı yayında aktardı. https://www.youtube.com/watch?v=vJ8u5dnM-58

"TÜRKİYE'DE 21 YILDA DEĞİŞEN HİÇBİR ŞEY YOK"

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan depremde can kayıplarının yanı sıra ciddi anlamda mal kayıplarının da yaşandığına dikkat çekerek, "Büyük deprem olursa hiçbir kamu kurumu bunun altından kalkamaz. Bununla yüzleşmemiz lazım. Burada bir dram yaşanıyor. Bunun için acilen tedbirler alınması lazım. Seferihisar'da ciddi bir mal kaybı var. Birçok yer sular altında kaldı. 250 ev ve esnaf bundan etkilendi. 99 Marmara depreminden sonra değişen hiçbir şey yok. Orada toplanan paraların nerelere gittiği belli değil. Ciddi bir imar sorunu var. Türkiye'de 21 yılda değişen bir şey yok" dedi.

"İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BİNASI ARTIK KULLANILAMAZ"

Gazeteci Ümit Kartal, İzmir Büyükşehir Belediye binasında da ciddi hasarların oluştuğunu ifade ederek, "Saatler ilerlese de hala enkazın altında insanların canlı çıkarılması umudu var. Çok fazla çatlak ve hasarlı binalar var. 2-3 yaşında, milyonlarca liraya satılan binalar da hasarlı oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi binasının hem dışında hem de içinde büyük çatlaklar oluştuğunu gördük. Bu hasarlar konusunda bundan 3 yıl önce uyarılar yapılmıştı. Bu bina artık kullanılamaz. Biz canlı yayında yakalandık. Bizim binamızda bir hasar yok ancak ne zaman döneriz bilmiyoruz. Biz de sahada çalışmaları yakından takip ediyoruz. Çok ciddi ayrımcılık ve ötekileştirici mesajlar oldu. Bir gün önce 29 Ekim'di. 'İşte 29 Ekim'i kutlamanın cezasını gördüler' diyorlar. 'Laikliğin karşılığını gördüler' diyenler var" diye konuştu.

"180 KİŞİ ENKAZ ALTINDA"

Efeler Belediyesi Sivil Savunma Uzmanı Hanife Munglay, "Farklı şehirlerden gönüllü arama kurtarma ekipleri İzmir'de çalışıyor. Tüm il genelinde 180 civarında enkaz altında insan olduğu belirtiliyor" https://www.youtube.com/watch?v=vJ8u5dnM-58

"2 KİŞİYİ DAHA CANLI OLARAK ENKAZDAN ÇIKARDIK"

Aydın Efeler Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (EFAK) gönüllüsü Barış Erbaş: "Arama kurtarma çalışmamız sürüyor. İki kişiyi daha canlı kurtardığımız için çok mutluyuz. Enkaz altında kalanları kurtarmaya çalışıyoruz."

SAĞLIK ÇALIŞANLARI TÜKENMİŞ DURUMDA

İzmir'de bulunan SES üyesi Mahfuz Karaaslan: "Bu depremin salgına olumsuz etkisinin de olacağını düşünüyorum. Sağlık örgütleri de İzmir'e ilişkin olağanüstü bir toplantı halinde. Mezarlığa gittiğimizde onlarca mezar kazılmış durumda ve sürekli cenazeler geliyor. Sağlık çalışanları çok tükenmiş durumda. Alternatif çözümlerin üretilmesi lazım. Halkın büyük bir çoğunluğu geceyi dışarıda geçirdi. Sağlık alanı zaten krizdeydi. Bu defa ikinci bir krize dönüştü. Yeni bir psikososyal sorun oluştu. Ciddi bir tedirginlik var."