İzmir’de arama kurtarma çalışmaları 58 saat sonra kurtarılan İdil Şirin'le birlikte tekrar artan umutlarla devam ederken, yaşamını yitirenlerin sayısının 73’e yükseldiği açıklandı.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İzmir'deki depremde vefat edenlerin sayısının 73'e yükseldiğini duyurdu. AFAD'dan yapılan açıklamada, deprem nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 73, yaralananların sayısının ise 961 olduğu belirtildi. Yaralananlardan 743'ünün tedavilerinin ardından taburcu edildiği, 218'inin ise tedavisinin sürdüğü bildirilen açıklamada, İzmir'de 8 binada arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği aktarıldı. Açıklamada, depremin ardından 43'ünün büyüklüğü 4'ün üzerinde olmak üzere 1044 artçı sarsıntı yaşandığı da kaydedildi.

"26 ALANDA ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLÜYOR"

İzmir Depremi sonrası yapılan çalışmalarla ilgili bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, arama-kurtarma çalışmalarına ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Araç ve personel noktasında herhangi bir sıkıntımız yok. İhtiyacımız olan bütün ekiplerimiz şu anda sahada. Toplamda 6 binin üzerinde personelimiz yoğun bir şekilde 26 alanda çalışmalarını yürütüyor. Araçlarımız konusunda da hiçbir eksiğimiz bulunmamakta. Hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Vatandaşlarımızın eşyalarına dönük yardımlar devam ediyor. Kira yardımlarımız devam edecek. Yıkılan binalarda, ağır hasarlı binalarda kira yardımcı ve taşınma yardımlarımız olacaktır. 1.500 çadırın kurumu tamamlanmıştır. 2 bin 685 kişi çadırlarda barınmakta. Biraz daha uzun süre barınmaya ihtiyacı olacak vatandaşlarımız için de hızlı şekilde konteynerler hazırlıyoruz. Konteyner merkezleri için üç alan üzerinde duruyoruz. İlerleyen zamanlarda bu yerleri açıklayacağız."

"TOPLAMDA 6 YIKIK, 7 ACİL YIKILACAK, 13 AĞIR HASARLI BİNA VAR"

Toplam 1238 binada çalışmaların tamamlandığını belirten Oktay, depremde hasar alan yapılara dair ise şu açıklamada bulundu: "Bağımsız bölüm olarak baktığımız zaman bu binaların içinde toplam 23 bin 807 bağımsız dairemiz var. Buralarda 1238 binadan 26'sı acil yıkılacak, ağır hasarlıdır. Yine Bağımsız bölüm olarak baktığımız zaman da bu sayı 365'tir. İlçe bazında bilgi verecek olursak Bornova'da 4 ağır hasarlı, 1 orta hasarlı, 111 az hasarlı binamız var. Bayraklı'da binamız yıkık durumda, 7 binamız acil yıkılacak durumda, 9 binamız ağır hasarlı, 3 bina orta hasarlı, 260 binamız da az hasarlı olarak tespit edilmiş durumda. Seferihisar'da herhangi bir ne yıkık ne hasarlı binamız yok. Toplamda şuanda 6 yıkık, 7 acil yıkılacak, 13 ağır hasarlı, 4 orta hasarlı, 371 az hasarlı binamız var. Fiilen de şahit olduğunuz üzere afet yönetiminde ülkemizin sahip olduğu tecrübeye, birikime güvenimiz tamdır. Bu aslında sadece bizim ülke içinde değil dünya ölçeğinde bir güvendir. Bunu artırarak da devam edeceğiz. Asıl afetlerden sonra İzmir'de bir kez daha bunu gördük, öldüren deprem değil, öldüren binalar."

"BAKANLIK VE KURUMLARIMIZ GEREKENİ YAPIYOR"

İzmir Depremi sonrası gelişmeler hakkında açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın ardından partisinin Samsun İl Kongresi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamada bulundu: “Seferihisar merkezli olarak İzmir’de yaşanan deprem sebebiyle bir kez daha İzmirli kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. 58 vefatımız var, 896 yaralımız var. Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. bugüne kadar tüm afetlerde olduğu gibi İzmir depreminde evlerini kaybeden vatandaşlarımızı yeni konutlarına kavuşturacağız. Enkazların kaldırılmasının ardından hemen çalışmalara başladık. Bakanlık ve kurumlarımız felaket bölgesinde gerekeni yapıyor. Dün Van kongresinden İzmir’e geçerek orada kriz merkezinde toplantımızı yaptık. Enkaz bölgesine giderek bilgileri aldık. Depremden etkilenen İzmirli kardeşlerimizin yaralarını soğuklar bastırmadan kapatmakta kararlıyız.”

EMRAH APARTMANI'NDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

İzmir'in Bayraklı ilçesinde bulunan ve depremde yıkılan Emrah Apartmanı'nda arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ailelerin ise endişeli bekleyişi sürüyor.

RIZA BEY APARTMANI'NDAKİ ÇALIŞMALAR DURDURULDU

Bayraklı ilçesindeki Rıza Bey Apartmanı'nın yanında bulunan binada çökme tehlikesi yaşandı. Bunun üzerine ekipler, arama-kurtarma çalışmalarını durdurdu.

KUŞADASI'NDA 4,7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Öte yandan bölgede artçı sarsıntılar da devam ediyor. Aydın’ın Kuşadası Körfezi'nde saat 10.05'te 4,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi, depremin derinliğinin 13,8 kilometre olduğunu açıkladı. https://dokuz8haber.net/gundem/saglik-bakani-koca-8-kisi-yogun-bakimda-3-kisinin-durumu-ciddiyetini-koruyor/ https://dokuz8haber.net/gundem/erdogan-acikladi-izmirde-58-vefatimiz-896-yaralimiz-var/