Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre, Nisan ayında erkekler 20 kadını öldürdü.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2020 Nisan ayı raporunu açıkladı. Rapora göre, Nisan ayında erkekler 20 kadını öldürdü. 20 kadının da şüpheli bir şekilde ölü bulunduğu kaydedildi. 14 kadının neden öldürüldüğü tespit edilemediği belirtilen raporda, kadınlardan ikisinin ekonomik bahaneyle, dördünün barışma isteğini reddetmek ve boşanmak istemek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldüğü ifade edildi. Raporda, 14 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesinin “Koronavirüs günlerinde kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucu” olduğu vurgulandı.

"KADINLAR İÇİN ÖNLEMLER HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR"

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında getirilen karantina uygulamaları nedeniyle kadınların bulundukları koşullara dikkat çekilerek, “Tüm dünyada ve Türkiye’de koronavirüs ile birlikte olağanüstü dönemden geçmeye devam ediyoruz. Dünyanın pek çok yerinde olağanüstü koşullara, olağanüstü önlemler de alınmaya devam ediyor. Ancak herkesin bir önlem olarak evde kalması gereken bu süreçte, bu koşullar kadınlar için hala ayrı zorluklar ortaya çıkarıyor. Kadınlar en çok şiddet gördükleri evlerde kalmak zorunda. O nedenle günümüz koşullarında, kadınlar için ayrı önlemlerin alınması hayati önem taşıyor" ifadelerine yer verildi.

ÖNLEYİCİ TEDBİRLER UYGULANMIYOR

Raporda, kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmediği, adil yargılama yapılmayıp şüpheli sanık ve katillerin caydırıcı cezalar almadığı, önleyici tedbirlerin uygulanmadığı sürece şiddettin artarak devam edeceği uyarısı yapıldı.

KADIN CİNAYETLERİ EN ÇOK EVDE GERÇEKLEŞİYOR

Kadın cinayetlerinin en çok İstanbul’da işlendiği aktarılan raporda, kadınların 16'sının evinde, üçünün sokak ortasında birinin ise arazide öldürüldüğü kaydedildi. Rpordan öne çıkanlar ise şu şekilde:

ŞÜPHELİ KADIN ÖLÜMLERİNDE ARTIŞ

“Bu ay basın tarafından ‘intihar’ veya ‘doğal ölüm’ gibi sunulan şüpheli kadın ölümleri ve şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadın sayısında çok ciddi bir artış yaşanmıştır” denilen raporda, şüpheli kadın ölümlerinin soruşturmalarının dikkatli bir şekilde incelenmesi ve hızlıca sonuçlandırılması istendi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun hazırladığı raporun tamamına .